Ünnepélyes Pázmány-napot tartottak a katolikus egyetemen

Ünnepélyes Pázmány-napot tartottak a katolikus egyetemen

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem központi ünnepségén, október 16-án adták át a Pázmány-emlékérmet, a Pro Universitate díjat, és a jubiláns munkatársakat is köszöntötték Budapesten, a PPKE Szent II. János Pál pápa termében. Az egyetem fenntartója, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) képviseletében Tóth Tamás, a testület titkára köszöntőbeszédében Pázmány Péterre emlékezett.

„Az elmúlt négyszáz év történelme sok változást hozott. Eszmék és hozzájuk kapcsolódó rendszerek jöttek és mentek, de a katolikus oktatás és annak csúcsa, a katolikus felsőoktatás célja semmit sem változott. Bátran kijelenthetjük, hogy Pázmány Péternek ebben is igaza volt” – fogalmazott az MKPK titkára.

Nem elég világos válaszokat adni korunk kihívásaira; ezeket meg is kell ismertetni a hallgatókkal, a következő generációk képviselőivel – emelte ki Tóth Tamás. – Erre a szellemi munkára szemmel láthatóan nagy, sőt egyre növekvő igény van. „A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának mint az egyetem fenntartójának kettős célja van: egyrészt egy kimagasló szellemi műhely létrehozása, másrészt egy olyan felsőoktatási központ működtetése, amely képes átadni a benne felhalmozódó tudást a jövő nemzedékek számára.”

A Pázmány-napi ünnepség az egyetemi kitüntetések átadásával folytatódott.

A díjazottak között volt Puskás Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának (PPKE HTK) prodékánja, aki Pro Universitate díjban részesült.

Szintén Pro Universitate díjat vehetett át munkája elismeréséül Csurgay Árpád István professor emeritus, akinek életműve nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is mérföldkőnek számít a villamosmérnöki tudományok és a nanoelektronika területén, valamint kiemelkedő jelentőségű a PPKE Információs Technológiai és Bionikai Kara (ITK) új, kvantummérnök MSc szakának létrehozásában.

A Pázmány-emlékérmet Csurgay Árpád Istvánné kapta elkötelezett munkájáért és rendkívüli hozzájárulásáért, amelyet az Információs Technológiai és Bionikai Kar szellemi és kulturális életéhez adott. Munkássága és életútja nemcsak szakmailag, hanem emberileg is példaértékű; megmutatja, hogy a kultúra és a tudomány kéz a kézben jár.

Az ünnepség további részében a jubiláló munkatársak díjazására került sor.

Hírdetés

A Pázmány-egyetem alapításának 30. évfordulójához kapcsolódóan 2023-ban köszöntötték először a legalább 25 éve az egyetemen dolgozó munkatársaikat. Most a hagyományt folytatva köszöntötték az eltelt idő alatt jubiláló kollégákat. Hálával és köszönettel fordultak valamennyiük felé, akiknek tudása, hite és embersége egyaránt hozzájárult az elmúlt évtizedek sikereihez.

A PPKE BTK kitüntetett munkatársai: Deák Katalin, a Dékáni Hivatal munkatársa; Hankovszky Tamás, a Filozófia Tanszék oktatója; Jany János, a Nemzetközi Tanulmányok Tanszék oktatója; Kissné Csorba Erika, a Dékáni Hivatal munkatársa; Lőkös Péter, a Germanisztika Tanszék oktatója; Ötvös István, a Jelenkortörténeti Tanszék oktatója; Pataki Erzsébet Elvira, a Klasszika-Filológia Tanszék oktatója; Pereszlényiné Mándity Mária, a Tanulmányi Osztály munkatársa; Reuss Gabriella, az Angol Nyelvű Irodalmak és Kultúrák Tanszék oktatója; Schandl Veronika, az Angol Nyelvű Irodalmak és Kultúrák Tanszék oktatója.

A PPKE HTK kitüntetett munkatársa: Puskás Attila, a Dogmatika Tanszék vezetője.

A PPKE JÁK kitüntetett munkatársai: Kuslits Béláné, az Idegen Nyelvi Lektorátus oktatója; Landi Balázs Zoltán, a Polgári Jogi Tanszék oktatója; Szalai Márta, a Deák Ferenc Intézet oktatója; Szalainé Szikszai Krisztina, a Doktori Iskola munkatársa. Kitüntetett központi munkatárs: Jancsovics Magdolna, a Pályázati Osztály munkatársa.

Az oklevelek átadása után Kuminetz Géza rektor tartott ünnepi előadást, Megfontolások a krisztusi emberképről és a keresztény jogeszméről címmel. Kiemelte: örök emberi feladatunk, hogy helyes eszmét és képet alakítsunk ki Istenről, a világról és magunkról, és ezek szolgálata legyen egyéni, nemzeti és nemzetek feletti célunk. Arra is nagy figyelmet kell fordítanunk, hogy még a helyes eszme se torzuljon sem akkor, amikor próbáljuk azt birtokba venni, megélni, sem akkor, amikor egyik nemzedék adja át hagyományát a másiknak. „Az emberkép és az azt leképező jogeszme ma az úgynevezett fejlett nyugati civilizációkban kóros tüneteket mutat. Nem beszélhetünk immár a homo sapiensről, hanem sokkal inkább a homo rapiensről.

– fogalmazott a PPKE rektora.

Az ünnepélyes eseményen a PPKE ITK 20 éve alakult kórusa énekelt – soraiban hallgatókkal, dolgozókkal és oktatókkal –, Bércesné Novák Ágnes egyetemi docens vezényletével.

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »