Nyelvtörvény-tervezet: Amíg a Magyar Szövetség pánikot kelt, addig Gyimesi György megoldást keres és talált

Nyelvtörvény-tervezet: Amíg a Magyar Szövetség pánikot kelt, addig Gyimesi György megoldást keres és talált

Nyitókép: Facebook, Gyimesi György

Érdekes kettősség alakult ki a felvidéki magyar politikai képviselet tagaji között a készülő nyelvtörvény-tervezet ügyében. Míg egyesek a tamtam dobokat verik és keltik a hangulatot, addig mások inkább a probléma megoldásában érdekeltek és a személyes egyeztetést keresik. Döntse el mindenki saját magának, mi a célravezetőbb.

Alaphelyzet: A kulturális minisztérium egy rövid, alig egy oldalas szándéknyilatkozatot tett közzé a nyelvtörvény módosításával kapcsolatban. Itt elolvasható. Ebben, a konkrét tervezet bemutatása nélkül egyelőre csak az alapvető szándékról írnak. Éspedig, hogy szigorítani kívánja a szlovák nyelv védelmét, emelni a nyelvtörvény be nem tartása esetén fennálló büntetéseket. Ennyit tudunk. Pontosabban még annyit – ahogy azt forrásaink megerősítették – hogy jellemzően a vizuális megjelenésben egyre inkább elharapózó angolszász szóhasználat visszaszorítása indokolta a tervezetet.

A hírre – egyébként helyesen – azonnal riadót fújt a felvidéki magyarság. Az elmúlt évtizedek, jellemzően SNS-es időszaka ugyanis erre tanított bennünket. Jól emlészünk Slavkovská miniszter egynyelvű bizonyítványokkal kapcsolatos botrányára, a Rigó Konrád (Most-Híd) államtitkár ideje alatt is aktív nyelvrendőrségre, stb. stb. Így jó, ha résen vagyunk. Eddig a pozitívumok.

A Magyar Szövetség politikusai tehát a konkrétumok ismerete nélkül azonnal elkezdték a pánikkeltést, Büntetésről, bírságolásokról, nyelvrendőrség aktiválásáról írtak. Anélkül, hogy egyáltalán kísérletet tettek volna arra, hogy megismerjék, mi is készül pontosan. Nem kértek találkozót a szaktárca vezetőjétől, nem írtak még csak levelet sem ezügyben, de még a tárcaközi egyeztetést sem várták meg, hogy legalább konkrétumokra hovatkozva jelezzék jogos felháborodásukat.

Ezzel szemben jött Gyimesi György, aki Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter társaságában (aki a szintén az SNS által jelölt Martina Šimkovičová kollégája, aki alá a nyelvtörvény tartozik) időpontot kért személyes találkozóra a szakminisztertől. Majd két csokor virággal be is állítottak hozzá, Gyimesi pedig átvette Šimkovičovával a készülő jogszabály sarkalatos pontjait magyar szempontból. Elmondta a felvidéki magyarok aggályait. Érvelt, rámutatott, érdeket képviselt. A felvidéki magyarok érdekeit. Dolgozott. És láss csodát, a miniszter asszonynál értő fülekre talált.

A kulturális minisztérium finomít a tárcaközi egyeztetésre szánt jogszabály-tervezeten, hogy ne érintse negatívan a magyarokat, ellenben kellő védelmet nyújtson az egyre szélesebb körben terjedő angol hatással szemben.Ha partnerként viszonyulunk a közszereplőkhöz, bennünket is partnerként kezelnek.

Hírdetés

– összegezte Gyimesi.

A találkozójuk eredményéről a legnépszerűbb felvidéki magyar politikus közösségi oldalán is beszámolt. A fő eredmény tehát az, hogy a Gyimesi-Taraba párossal való egyeztetés után a kulturális minisztérium levette a napirendről a nyelvtörvény módosításának október 17-től tervezett tárcaközi egyeztetését. Ahol egyébként a magyar kormánybiztos, Horony Ákos is vélhetően kellően elmagyarázta volna a magyar aggályokat. Mint ahogy ezt majd meg is teszi a maga idejében.

Gyimesi tehát hangulatkeltés helyett inkább a konkrét eredményre törekedett. A jogszabály-tervezet átdolgozásra kerül, a magyar politikus pedig mind ígérte (az ördög ugyanis soha nem alszik), továbbra is figyelemmel követi a nyelvtörvény alakulását.

A Magyar Szövetség biztos ami biztos, a fentiektől függetlenül holnapra sajtótájékoztatót hívott össze Columbo feleségéről. Azaz a jogszabályról, melyet még senki sem látott, de Gyimesi már lépett az ügyben.

A találkozón részt vett Tomáš Taraba bejegyzése a témában itt olvasható:

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »