Szője át szavainkat a Szentírás – A kisvárdai görögkatolikus közösség többszörös ünnepe

Szője át szavainkat a Szentírás – A kisvárdai görögkatolikus közösség többszörös ünnepe

Október 13-án a kisvárdai görögkatolikus templomban Szent Liturgiát ünnepeltek, melynek keretében Szocska A. Ábel megyéspüspök felolvasói rendben részesítette a helyi kántort, és képviselő-testületi tagok tettek ígéretet a közösség szolgálatára. Ezt követően a főpásztor megáldotta a helyi szociális szolgálat új székhelyét és a templom tervezője és kivitelezője tiszteletére készült emléktáblát.

„Korábban a templom, nemrég a bölcsőde tetőtere is építési terület volt. De mindannyiunk lelke is egyfajta építési terület, és nem mindegy, hogy ki és mi az alapja” – mondta Demkó István kisvárdai parókus az ünnepség lezárásaként. 

Januárban templom- és oltárszentelést végeztek a templomfelújítást követően, majd szinte azonnal kezdetét vette a templom szomszédságában található görögkatolikus bölcsőde tetőterének beépítése. A községben működő otthoni segítségnyújtó szolgálat dolgozóinak új adminisztratív székhelye lesz ez a 400 négyzetméteres létesítmény, ahol helyet kapott iroda, közösségi és rekreációs tér is.

A Szent Liturgia első mozzanataként Molnár Csaba kántor felolvasói rendben részesült. Ritka alkalom, hogy a „grékát” (bő ujjú ruhadarab – a szerk.) püspöke áldásával nem teológushallgató ölti magára, hanem civil munkatárs.

A Szocska A. Ábel megyéspüspök elnökletével végzett liturgia főcelebránsa, Demkó István volt, koncelebrált Halinda Gyula ökonómus és Levcsenkó Dávid kisvárdai kisegítő lelkész, diakónusi szolgálatot látott el Zoltán György fődiakónus. Gyóntatói szolgálatot Mosolygó Tibor végzett. A zennei szolgálatot a Szent György-iskola énekkara látta el, Kovács Róbertné vezényletével.

Szocska A. Ábel püspök prédikációját egy olyan mondatra fűzte fel, melyet a sivatagi atyáknak mondtak a tanítványok, akik útmutatást kértek az életükre: „Atyám, mondj nekem egy igét!” A kapott ige segítette az azt kérőt abban, hogyan kell élnie, hogy örök üdvösségre jusson. A kérés ma is aktuális: az ige, az isteni szó segít minket a mindennapokban, hogy szebben, helyesebben éljünk. A szavak nagy hatással vannak ránk – vitte tovább a gondolatmenetet. 

– idézte Máté evangéliumát. A szavak olykor tanítanak, s olykor nehéz kimondani őket.

Hírdetés

Nem mindegy, hogyan éljük meg és hogyan adjuk tovább a Jézus Krisztus által ránk hagyományozott szavakat – folytatta a főpásztor. Egy történeten keresztül szemléltette, hogy igazán akkor tudunk mások előtt jó példával elöl járni, ha szavainkat a Szentírás szavai szövik át, s ezeket tettekre is váltjuk.

A szertartás végén tizenhatan – köztük Leleszi Tibor polgármester – tettek öt évre szóló ígéretet: a képviselő-testület tagjaiként azon fognak fáradozni, hogy „Isten ügye erősödjön az emberi lelkekben”, s hogy a közösséget szolgálják.

Ezt követően a templom előterében elhelyezett emléktáblát leplezték le és áldották meg. Néző István helytörténész, a Kisvárdai Városszépítő Egyesület elnöke és a Tutkovits család leszármazottjainak kezdeményezésére a 127 éves templom tervezőjének, Tutkovits Józsefnek és a kivitelezési munkálatokban részt vevő Tutkovits Ferencnek állítottak emléket.

A papság és az asszisztencia a meghívott vendégekkel együtt átvonult a bölcsőde tetőtérében kialakított új helyiségekbe, amiket Szocska A. Ábel püspök megáldott.

A templomba visszatérve köszöntőt mondott a házigazda, Demkó István atya.

Az ünnepségen jelen voltak a város, a társintézmények vezetői, képviselői, a szolgálatok munkatársai és a hívek, akik valamennyien a Szent György Görögkatolikus Iskola, az Angyalkert Görögkatolikus Óvoda, a Szent Miklós Integrált Szolgáltató Központ, a Szent György Házi Segítségnyújtó Szolgálat és a helyi karitászcsoport jóvoltából közös ebédet költhettek el az iskolában.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »