Sas Zoltán: A katonák és a rendőrök kapjanak önvédelmi fegyvert szolgálati jogviszonyuk alatt!

Sas Zoltán: A katonák és a rendőrök kapjanak önvédelmi fegyvert szolgálati jogviszonyuk alatt!

A minap egy amerikai sorozatot néztem. A főszereplő rendőr civilben sorban áll a bankban, amikor símaszkos fegyveresek rontanak be, és követelik a széfben levő pénzt. A szabadnapos zsaru azonnal szolgálatba helyezi magát, pisztolyt ránt, és szembeszáll a támadókkal. A küzdelem vége persze happy end, a bűnözők bilincsben távoznak. Na, ez az a jelenet, amely Magyarországon így, ebben a formában aligha történhetne meg. A magyar rendőrnél ugyanis szolgálaton kívül szinte soha nem lehet fegyver.

Elméletileg van jogi lehetőségük hazavinni a szolgálati lőfegyverüket, ám ezt csak eseti jelleggel, részletes indoklással tehetik meg, amennyiben az illetékes parancsnok erre engedélyt ad. A tapasztalat pedig sajnos az, hogy ezeket a kérelmeket is rendre elutasítják.

Ez a szabályozás életszerűtlen, méltatlan és veszélyes.

🔴 Életszerűtlen, mert a rendőrnek a jogszabály szerint szolgálaton kívül is kötelessége intézkedni, ha bűncselekményt észlel. A törvény tehát kötelezi rá, hogy szembe szálljon akár felfegyverzett bűnözőkkel is, ám nála nem lehet fegyver.

🔴 Méltatlan is, hiszen a rendőrben, ha szolgálatban van, az állam annyira megbízik, hogy élet kioltására alkalmas eszközt ad a kezébe, ám munkaideje végeztével már megfosztja ettől a bizalomtól. Tehát a jelenlegi törvény logikája szerint ugyanaz az ember, aki napi 8 (túlórákkal együtt gyakran sokkal több) órában méltó arra, hogy fegyvert viseljen, egy perccel az után, hogy letette a szolgálatot, már méltatlan.

🔴 És ami a legfontosabb: ez a szabályozás súlyos veszélyt jelent a rendőrök és a többi tisztességes állampolgár számára is. A rendőröknek kötelességük teljesítése közben számos veszélyes bűnözővel van dolguk. Ők, vagy társaik könnyen dönthetnek úgy, hogy bosszút állnak azon, aki rács mögé juttatta őket, s akit szolgálati időn kívül a saját fegyvere sem véd. Aligha véletlen, hogy az elmúlt években háromszorosára emelkedett a rendőrök ellen elkövetett támadások száma.

Az erőszakos bűncselekmények ma már sajnos minden törvénytisztelő magyar embert fenyegetnek. A gyakran drogfüggő, józan eszüket vesztett elkövetőket pedig egyre többször már biztos lebukás sem érdekli. Őket elrettenteni már nem lehet, legfeljebb megállítani, ha támadásba lendülnének. Ám ez hatékony eszköz, fegyver nélkül nem lehetséges.

A Jobbik ezért azt javasolja, hogy a rendőrök és katonák hivatásos szolgálati jogviszonyuk ideje alatt indoklás nélkül, alanyi jogon kaphassanak önvédelmi fegyvert. Akikre utcáink rendjét, hazánk biztonságát bízzuk, ne maradjanak védtelenek egyenruha nélkül sem, és legyenek képesek megvédeni minket munkaidejükön kívül is!

A rendőröknek van jogi lehetőségük hazavinni a szolgálati lőfegyvert, de az is indoklásköteles, eseti jellegű és az állományilletékes parancsnok engedélyéhez van kötve. (nem adják meg) Miért is szeretnénk: mivel a bűncselekményszám emelkedik, a nemzetközi biztonsági helyzet romlik, a gazdasági mutatók csökkennek, így a megélhetési okok folytán emelkedni fog a jogellenes magatartások száma, illetőleg látható, hogy egyre erőszakosabban lépnek fel a bűnözők.

Hírdetés

Az elmúlt pár évben háromszorosára emelkedett a rendőrök elleni támadások száma.

A rendőrnek pedig van intézkedési kötelezettsége, ami azt jelenti, hogy: „A rendőr jogkörében eljárva köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a közbiztonságot, a közrendet vagy az államhatár rendjét sértő vagy veszélyeztető tényt, körülményt vagy cselekményt észlel, illetve ilyet a tudomására hoznak. Ez a kötelezettség a rendőrt halaszthatatlan esetben szolgálaton kívül is terheli, feltéve, hogy az intézkedés szükségességének időpontjában intézkedésre alkalmas állapotban van.”

Azaz, ha munkaidőn kívül észlel egy bűncselekményt, akkor szolgálatba helyezi magát, és intézkednie kell. Törvényi előírás, de nincs fegyver nála. Azért, hogy az intézkedést biztonságosan és eredményesen végre tudja hajtani, és saját, valamint mások élete ne kerüljön veszélybe, szükséges, hogy legyen nála önvédelmi fegyver.

A katona esetében pedig egy olyan hazafiról beszélünk, aki akár élete feláldozásával is megvédi a hazát, azaz teljes mértékben lehet rájuk számítani, fegyveres szolgálatot látnak el nap mint nap, így hatékonyan tudják segíteni Magyarország biztonságát szolgálati időn kívül is.

A rendőrök fő tevékenysége a közbiztonság garantálása, a szolgálatukat fegyveresen látják el, így, ha munkaidőben megbízunk bennük, akkor bízzunk meg bennük munkaidőn kívül is. Arról nem is beszélve, hogy ha a munkájuk miatt valaki bosszút akar állni, akkor legyen lehetőségük megvédeni magukat.

Ennek a pontnak vannak még későbbi célcsoportjai, ezek a fegyverboltosok-lőtérüzemeltetők, tűzoltók- polgármesterek.

(Címlapkép: Sas Zoltán/Alfahír)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »