Volt, amikor még villamos járt Bécs és Pozsony között – mutatjuk, hogy nézett ki!

Volt, amikor még villamos járt Bécs és Pozsony között – mutatjuk, hogy nézett ki!

Volt, amikor még villamos járt Bécs és Pozsony között – mutatjuk, hogy nézett ki! Török Máté2024. 10. 16., sze – 12:58 Pozsony |

A Pozsonyi Közlekedési Múzeumban (STM) kiállítás nyílt 110 éves a bécsi villamos címmel. A látogatókat a múzeum 1914-be kalauzolja, amikor Pozsonyt és Bécset elektromos vasút kötötte össze.

A két jelentős monarchiabeli várost összekötő – akkor műszaki szempontból újnak számító – járat valóságos attrakciónak számított.

Csak az első évben a Bécs és Pozsony közötti teljes szakaszon három millió utast szállítottak. Az akkori Pozsonyban ezt a vasúti járatot a köznyelvben bécsi villamosként ismerték

Hírdetés

– tájékoztatott a közlekedési múzeum.

Michal Jajcaj, a kiállítás kurátora kifejtette, hogy a bécsiek általában Pressburgerbahnnak hívták, míg a pozsonyiak németül Wiener Elektrischeként hivatkoztak rá. Vagyis mindenki a saját nézőpontja alapján nevezte meg.

„Az Elektrische kifejezés azt hangsúlyozta, hogy ez egy elektromos meghajtású vasút volt, ami az üzemeltetés idején nem volt általános ilyen távon, mivel a gőzmozdonyok uralták a legtöbb vasútvonalat” – magyarázta a kurátor, hozzátéve, hogy a helyiek azért is értelmezték inkább villamosként a vonatot, mert Pozsony belvárosában közlekedett.

A bécsi villamos történetét a múzeum információs táblákkal és korabeli tárgyakkal, dokumentumokkal és az összeköttetést biztosító járművek modelljeivel mutatja be. A látogatók egy restaurált GANZ villamosmozdonyt is megtekinthetnek P.O.H.É.V. Eg 6 jelöléssel, és egy tehervagont is eredeti állapotában.

A kiállítás 2025. szeptember 30-ig látogatható.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »