Őry Péter: Rossz irány a nyelvtörvény szigorítása, a Szlovákiában használt nyelvek egyenjogúsítása felé kellene elmozdulni

Milyen rendelkezések szabályozzák Szlovákiában az államnyelv és a kisebbségi nyelvek használatát? Miért rossz irány a nyelvtörvény tervezett módosítása? Hogyan lehetne biztosítani a Szlovákiában használt nyelvek egyenjogúsítását? Őry Pétert, a Magyar Szövetség alelnökét, a Pro Civis polgári társulás elnökét kérdeztük.

Őry Péter

Őry Péter
Fotó: Rózsár Vince

Hírdetés

„Különbséget kell tenni két nyelvhasználatot szabályozó rendelkezés között Szlovákiában” – húzza alá Őry Péter. A Magyar Szövetség alelnöke hozzáteszi, van egy államnyelvhasználati törvény, amely alapvetően azt rögzíti, hogy mindenhol kötelező az állam nyelvét használni. Ugyanakkor létezik egy kisebbségi nyelvhasználati törvény, amely a kisebbségek részére biztosít polgári jogú nyelvhasználatot.

Utóbbi azt jelenti, hogy az egyén a hivatalokkal a kisebbség nyelvén, így például magyarul intézheti az ügyeit, ha a hivatal olyan településen található, ahol az adott kisebbség aránya meghaladja a 15 százalékot. Már amennyiben az adott hivatalban van olyan, aki beszél magyarul, van magyar nyelvű nyomtatvány vagy éppen határozat” – utal Őry arra, hogy míg az államnyelv használata kötelező érvényű, a kisebbségi nyelvhasználat csak lehetőség.

Nem az államnak, az egyénnek van nyelve „A jelenleg hatályos szabályozás arról beszél, az államnak milyen nyelve van. Véleményem szerint az állam az egyének halmaza, márpedig az egyének nyelvi és kulturális identitása nem egyenlő az állam nyelvi és kulturális identitásával.
Államnyelv helyett indokoltabb többségi nyelvről vagy a hivatali érintkezésben használt nyelvről beszélni. Szlovákiában ezzel szemben, hasonlóan más rövid múltra visszatekintő nemzetállamokhoz, igyekeznek egy homogén államot megteremteni, és ennek eszközeként tekintenek az államnyelv használatáról szóló törvényre” – emlékeztet Őry Péter.
Emelnék és kiterjesztenék a bírságokat

„A törvénytárban múlt héten megjelent egy olyan előzetes információ, hogy ezt a jogszabályt a kulturális tárca több ponton szigorítaná.

Emelnék a pénzbírságokat, illetve a bírságokat, amelyeket eddig csak a jogi személyekre lehetett kiróni, kiterjesztenék a fizikai személyekre is. Magát a konkrét tervezetet még nem mutatta be a szaktárca” – hangsúlyozza a Magyar Szövetség alelnöke.

Őry hozzáteszi, „az államnyelv védelmének nemzetállami szabályozása teljes mértékben aláássa azt a több fejlett demokratikus államban meglévő modellt, amelyben a hivatali életben több egyenrangú nyelvet lehet használni. Szlovákiában pillanatnyilag is ez a helyzet és a tervezett változtatás még rosszabb irányba mutat”.

Más irányba kellene elmozdulni: „A Pro Civis polgári társulásban kidolgoztunk egy olyan törvénytervezetet” – emeli ki Őry, „amellyel egy másik irányba indulnánk el, lehetővé téve a Szlovákiában használt nyelvek egyenjogúságát a hivatali életben”.

A Magyar Szövetség alelnöke hangsúlyozza, „a módosítás megszüntetné a jelenleg hatályos alá- és fölérendelt helyzetet eredményező rendelkezéseket, az államnyelv védelméről szóló és a kisebbségi nyelvhasználati törvényt is, és egy új szabályozást tenne lehetővé”.

Forrás: ma7.sk

The post Őry Péter: Rossz irány a nyelvtörvény szigorítása, a Szlovákiában használt nyelvek egyenjogúsítása felé kellene elmozdulni appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »