Ukrajna kiüríti a stratégiai fontosságú várost. Mihajlivka elesett, Kurszknál is szorongatják az ukránokat

Ukrajna kiüríti a stratégiai fontosságú várost. Mihajlivka elesett, Kurszknál is szorongatják az ukránokat

Az ukrán helyzete tovább romlik a harctéren. A héten az oroszok eredményeket értek el a Kursz régióban is, miközben Kelet-Ukrajnában újabb településeket vettek be. A legutóbbi hírek szerint elesett a Mariupoltól északra és Tokmarktól nyugatra lévő Mihajlivka városka is. Közben az ukránok bejelentették, ki evakuálják a lakosságot a stratégiai fontosságú Kupjanszk városából.

Az ukránok parancsot adtak Kupjanszk kiürítésére. A lakosok mindegyikének el kell hagynia a várost. A parancsot Oleg Szinyjehubov, Harkiv megye kormányzója adta ki, arra hivatkozva, hogy

az orosz hadsereg aktivitása nő a város körül és folymatosan támadják a város kritikus infrastruktúráját. Mivel várhatóan a város télen áram, víz és fűtés nélkül marad, a polgári személyeknek el kell hagyniuk a települést.

Szinyjehubov azt is elmondtat, hogy a város kettészelő Oszkol folyótól keletre eső városrészekben már nem tudják garantálni az áramellátását, a fűtést a vizellátást a folyamatos bombázások miatt.

Az egykor 26 ezer főt számláló város stratégiai fontosságú, vasúti és főúti összeköttetései miatt kiemelt szerepet játszik a háborúban. Az oroszok 2022-ben bevették a települést, de a meglepetésszerű ukrán ellentámadás során ugyanazon év őszén kénytelenek voltak kivonulni onnan.

A város ugródeszkaként használható a többi Harkiv megyei nagyváros támadásához.

Jelenleg mintegy 3000 civil tartózkodik a városban. Most a hatóságok azokat is kitelepítik, akik nem voltak hajlandók eddig elhagyni otthonukat.

Hírdetés

‼️ The authorities have announced the mandatory evacuation of all civilians from Kupiansk – head of the Kharkiv OVA Sinegubov “In addition to the Kupiansk city community, people will be evacuated from Kondrashevska, Kurilivska and Petropavlivska communities, as well as Borivska… pic.twitter.com/BBumD3k2uB — NEXTA (@nexta_tv) October 15, 2024

Kurszknál is nehéz helyzetben az ukránok

Az augusztus 6-án indított ukrán betörés Oroszország területére mintegy 1000 négyzetkilométert hasított ki az orosz Kurszk megyéből. Most azonban már visszaszorulóban vannak az ukránok, és az oroszok egyre nagyobb nyomást fejtenek ki rájuk. Márpedig Ukrajna a legjobb dandárjait „lőtte el” a kurszki betörésre, amelynek ténylegesen semmilyen pozitív hozadéka nem volt a harctéri helyzetre. Sőt, erőforrásokat vont el a keleti fronttól.

Oleksznader Szirszkij ukrán hadsereg-főparancsnok három nappal ezelőtt jelentette be, hogy az oroszok mintegy 50 ezer katonát vezényeltek át a déli frontról Kurszkba, hogy ellentámadást indítsanak az ukrán erők ellen.

Egyes orosz állítások szerint az ukránok által megszállt orosz területek felét már visszaszerezték. Ezt a bejelentést fenntartásokkal kell kezelni.

Mindeközben azonban az orosz délen is apró sikereket érnek el. Zaporizzsja megyében a héten elfoglalták Levadnoje települést, szerdán pedig arról érkezett hír, hogy Mihajlivka is elesett.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »