VB-sorsolás: Mik a magyar lehetőségek?

VB-sorsolás: Mik a magyar lehetőségek?

A magyar labdarúgó-válogatott hétfői, 2–0-s boszniai győzelmének két fontos következménye lehet a mieinkre nézve – írja a Nemzetisport.hu.

Először is a zenicai győzelem minden valószínűség szerint azt jelenti a magyar válogatott számára, hogy nem esik ki egyenes ágon a Nemzetek Ligája legfelső, A-ligájából. Ezzel a sikerrel ugyanis a mieink szinte biztosan elkerülik a csoport utolsó helyét – csak akkor nem, ha a bosnyákok novemberben a németeket és a hollandokat is megverik, mi pedig nem szerzünk egynél több pontot ugyanezen két csapat ellen –, tehát osztályozót játszhatunk jövő márciusban az A-ligában maradásért.

Jelen állás szerint a grúz, angol, osztrák, walesi négyesből jöhetne ellenfél, de ez a helyzet a novemberi fordulók alatt még jelentősen módosulhat. Pláne, hogy még a magyar válogatott is végezhet a 2. helyen, ha az utolsó két meccsen (Hollandia idegenben, Németország itthon) több pontot szerez, mint a holland válogatott (a hollandok a mieinkkel otthon és a bosnyákokkal idegenben találkoznak még) vagy ugyanannyit, de nyer Hollandiában (pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények rangsorolnak) – az pedig biztos bennmaradást és NL-negyeddöntőt jelentene.

A 2026-os focivébével kapcsolatban a legnagyobb változás, hogy már nem 32, hanem 48 csapattal rendezik meg. Magyarország szempontjából a legfontosabb változás, hogy Európából már nem 13, hanem 16 csapat jut ki a vb-re. A magyarok esélyeit ugyan javítja a hárommal több európai hely, de így is bravúr kellene a negyven év utáni vb-szerepléshez.

A vb-selejtezők európai csoportjainak sorsolását decemberben tartják majd, vagyis az ellenfelek még nem ismertek, azt viszont már tudni lehet, hogy az őszi NL-meccsek eredményei befolyásolják az év végi ranglistát. Magyarország a 18. legerősebb európai együttesként a második kalapból várhatná jelenleg a sorsolást. Szinte kizárt, hogy annyit rontson Marco Rossi együttese, hogy hét másik nemzet megelőzze.

Azt, hogy a 2026-os világbajnokság selejtezőinek sorsolását egészen pontosan miként befolyásolja a Nemzetek Ligája jelenlegi idénye, még nem írta le sem a nemzetközi (FIFA), sem az európai szövetség (UEFA), de az biztos, hogy hatással lesz rá. Vagy csak a Nemzetek Ligája vagy a Nemzetek Ligája és a FIFA világranglista kevert változata alapján készül majd el a kalapbeosztás. A Football Meeets Data, amely fordulóról fordulóra nyomon követi a vb-selejtezős kalapbeosztás lehetséges állását, úgy tudja, a nyolc NL-negyeddöntős biztosan első kalapos lesz, de a további kiemelésnél a világranglistát is figyelembe veszik.

Egyébként az európai vb-selejtezős rendszer átláthatatlanságát jelzi, hogy egyelőre még a sorsolás időpontját sem tűzték ki hivatalosan, de jó eséllyel decemberben, a Football Meeets Data szerint december 16-án tarthatják meg a sorsolást.

Hírdetés

Mik a magyar lehetőségek?

A vb-selejtezőből két út vezet a világbajnokságra. Először is a világranglista alapján 12 négyes vagy ötös csoportra osztják majd az 54 résztvevőt, ahonnan a csoportgyőztesek automatikusan kijutnak  az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendezendő világbajnokságra.

A másik lehetséges út a pótselejtező, ahol a 12 vb-csoportmásodik mellé csatlakozik a Nemzetek Ligájából majd azon négy csapat, amely az összesített rangsorban a legjobban végzett, viszont nem sikerült az első két hely valamelyikét megszereznie a vb-selejtezőn.

Így a 2026-os európai pótselejtezőn összesen 16 válogatott fog még harcba szállni a fennmaradó négy vb-kvótáért.

2020-ban a magyar együttes a harmadik kalapból várta a sorsolást, akkor Anglia, Lengyelország és Albánia mögött a negyedik helyen zárt. Azt megelőzően harmadikként, de esélye sem volt a második helyre, míg tíz éve két ponttal maradt le a pótselejtezős románok mögött.

A magyar válogatott legközelebb november 16-án Hollandiában lép pályára, majd november 19-én a Puskás Arénában fogadja a németeket.

Körkép.sk, nemzetisport.hu, mandiner.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »