Európa demográfiai kihívásairól Washingtonban

Európa demográfiai kihívásairól és az ezekre adott magyar válaszokról rendeztek pódiumbeszélgetést az uniós elnökség programjának részeként Washingtonban kedden.

A magyar nagykövetségen tartott eseményen az amerikai vendégek mellett több európai uniós ország diplomatája is részt vett; arra a kérdésre keresték a választ, hogy a Nyugat miként kezelje a demográfiai problémáit.

Takács Szabolcs nagykövet az MTI-nek elmondta: olyan kérdést választottak az uniós elnökségi félév washingtoni eseményének témájául, ami az Európai Unió, de szélesebb értelemben véve a nyugati világ előtt álló egyik legnagyobb kihívás, és ami a magyar elnökség egyik prioritása.

Úgy vélte, az esemény jó alkalmat kínált arra is, hogy az amerikai közönség előtt bemutassák, a magyar kormány miként tekint a demográfiára és a családpolitikára, valamint ezek lehetséges szabályozására.

Hírdetés

Hozzátette, az amerikai politika egyes szereplői komoly figyelemmel követik a magyar családpolitikát. Megemlítette J. D. Vance szenátort, republikánus párti alelnökjelöltet, aki néhány évvel ezelőtt egy írásában elismerően vélekedett a magyar családpolitikáról, és kapcsolatba került a magyar nagykövetséggel.

A demográfiai kihívások kezelése, ezzel összefüggésben az illegális migráció, valamint a versenyképesség és a demográfia kapcsolódása az Egyesült Államokban is nagyon komoly kérdés, és napi politikai vita tárgya – fogalmazott a nagykövet.

A panelbeszélgetés résztvevője volt Takács Szabolcs mellett Kristen Ziccarelli, az America First Policy Institute igazgatója, családpolitikai szakértő, Roger Severino, a Heritage Foundation belpolitikai kérdésekért felelős alelnöke, Matthew Boyse, a Hudson Institute vezető tanácsadója, az amerikai külügyminisztérium Magyarországért is felelős korábbi helyettes államtitkára.

A vita moderátoraként Jan Jekielek, a The Epoch Times című lap és médiavállalat vezető szerkesztője működött közre, aki az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a demográfiai válság kezelése „egzisztenciális kérdés” a világ minden fejlett országa számára.

Kiemelte a magyar elkötelezettséget a probléma megoldása iránt, ami megmutatkozik abban, hogy Magyarország bruttó nemzeti össztermékének csaknem 6 százalékát fordítja az állami költségvetéséből családok támogatásával összefüggő kiadásokra.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »