Éghajlatváltozási csúcstalálkozó Bukarestben

Éghajlatváltozási csúcstalálkozó Bukarestben

A román kormány aktív szerepet vállalt mind az éghajlatváltozás hatásainak megelőzésében és leküzdésében, mind a nemzetgazdaság és a román társadalom éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásában – jelentette ki tegnap Bukarestben Marcel Ciolacu kormányfő az október 15–17. között zajló 2024-es klímaváltozási csúcstalálkozón (Climate Change Summit 2024).

A kormány közleménye szerint a miniszterelnök arra mutatott rá beszédében, hogy az éghajlatváltozás egyre riasztóbb iramban fejti ki pusztító hatását, és ezt Románia idén is megtapasztalta. „A klímaváltozás nem a távoli jövő problémája, hanem mindennapunk valósága” – fogalmazott a politikus.

Hírdetés

Kifejtette: Románia közpolitikákkal, nemzetközi finanszírozások bevonásával küzd a klímaváltozás hatásai ellen, hogy alkalmazkodóvá tegye gazdaságát és védje a lakosság veszélyeztetett rétegeit.

Klaus Iohannis államfő a csúcstalálkozón rámutatott: az éghajlatváltozás semmi eddigihez nem fogható kihívást jelent, és hatásai átlépik az országhatárokat. Az államfő felidézte, hogy az egész világot sújtó szélsőséges meteorológiai jelenségek súlyos következményekkel járnak a közösségekre és az emberek jólétére nézve, és ezt Románia is megtapasztalta, mert kánikulától, szárazságtól, majd árvizektől szenvedett. Ilyen körülmények között elengedhetetlen az országos és nemzetközi együttműködés a klímaváltozás elleni hatékony fellépéshez – hangsúlyozta Iohannis az Alexandra-Maria Bocşe államtanácsos által tolmácsolt üzenetében.

Kelet-Közép-Európa legnagyobb éghajlatváltozási csúcstalálkozóját a román miniszterelnöki kancellária és a Social Innovation Solutions közösen szervezi energiaügyi, mezőgazdasági, valamint fenntartható fejlesztéssel és biodiverzitással foglalkozó szakemberek bevonásával.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »