Drucker meghátrált, megváltoztatta eredeti javaslatát az ideológiák iskolai terjesztéséről

Drucker meghátrált, megváltoztatta eredeti javaslatát az ideológiák iskolai terjesztéséről

Ahogy azzal a Körkép.sk is részletesen foglalkozott ma, Tomáš Drucker (HLAS) oktatási miniszter olyan javaslatot terjesztett a parlament elé, amely az megkerülhetővé tette volna a szülőket az iskolákban zajló szexuális nevelést illetően. A törvény, amelynek elvileg az iskolákból ki kellett volna űznie a szivárványos és genderideológiát, Drucker eredeti megfogalmazásában épp ellenkező hatást ért volna el. Valószínűleg a konzervatív sajtó által kifejtett nyomás hatására Drucker visszakozott, és megváltoztatta a javaslat koncepcióját úgy, hogy a szülő megkerülhetetlen legyen, ha gyermeke szexuális neveléséről van szó. Majdnem mindenki elégedett is, egy pártnak azonban továbbra is kétségei vannak a javaslat kapcsán.

A módosítás értelmében, a jövőben, ha az iskola a hivatalos tanterven kívüli oktatási programot akar kínálni a gyerekeknek, azt a szülő megvétózhatja.

„A módosító kiegészítő javaslat, amit a minisztérium beterjesztett, kimondja, hogy a szülő van mindig a döntési lánc végén. Akár negatívan is hozzáállhat és megakadályozhatja [a tanterven kívüli programot], még akkor is, ha az iskolatanács jóváhagyta azt. De a szülő pozitívan is elbírálhatja, amennyiben az iskolatanács nem döntött, de szükség van a jóváhagyására”

fogalmazott a változtatás kapcsán Drucker.

Taraba és Gyimesi helyeslik a változtatást

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a facebookon tett közzé egy bejegyzést, amelyben leszögezi, hogy örül annak, hogy a mai beszélgetésük után az oktatási miniszter úgy változtatta meg a törvénymódosító javaslatot, hogy garantálja a szülőknek a jóváhagyás jogát, amelyet az iskolatanács nem szavazhat le. 

„Az iskolákban nincs helye a tudománytalan propagandának”

írta Taraba.

Hasonló szellemben közölt bejegyzést Gyimesi György, a Magyar Szövetség korábbi alelnöke is:

„Tomáš Taraba szerint Drucker miniszter megértette, hogy a szexuális és LMBTI-oktatásról a szülőknek és nem az aktivistáknak kell dönteniük. Érdemes nyomást gyakorolni, és beszélni a számunkra fontos dolgokról.”

fogalmazott a magyar politikus.

Hírdetés

A Keresztény Unió nem elégedett

A Matovič-féle Slovensko mozgalommal egy pártkoalícióban lévő Kresťanská Únia nem elégedett a módosítás szövegezésével.

„Nem az iskola az, amely megenged valamit a szülőnek. A szülő az, amely megenged valamit az iskolának és az államnak”

mondta Michal Vašečka, a KÚ politikusa. Szerinte az iskolának előre informálnia kellene a szülőt arról, hogy mit is akar tanítani a hivatalos tanterven kívül.

A KÚ ezért saját beadványt terjesztene be, amely szerint az iskolának minden esetben kötelessége lenne előre értesíteni a szülőket a kötelezőn túli oktatási programokról.

„A szülőt mindig előre kellene értesíteni, főleg az olyan érzékeny témákban, mint amilyen a gyermeke szexuális viselkedését érintő nevelés”

mondta Vašečka.

Drucker ezt vitatja, szerinte az iskolában megjelenő kerettanterven kívüli programok legfontosabb kritériuma, hogy annak „összhangban kell lennie az Állami Oktatási Programmal.

Vašečka ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az oktatási minisztérium lehetővé teszi különböző NGO-knak, hogy innovációs katalógusokat hozzanak létre, és ebből az iskolák válogathatnak és átvehetnek programokat. A listát az oktatási minisztériumnak közzé kell tennie a hivalos weboldalán.

A probléma ott kezdődik, hogy az innovációs katalógusok között ott van az „inkluzív oktatás” témaköre is, amibe bele van kódolva, hogy az LMBTI- és genderpropaganda terjesztésére is lehet használni.

A KDH is saját módosító javaslatot terjeszt be

Az ellenzéki kereszténydemokrata KDH is inkább saját módosító javaslatot terjeszt be a minisztérium törvénymódosítás kapcsán.

„Azt javasoljuk, hogy a gyermekek jogi képviselőinek jóváhagyását  [az iskolák] minden esetben kikérjék, ha a hivatalos oktatási program keretein kívüli nevelésről és oktatásról van szó, amennyiben az oktatási nevelési tevékenység a gyermek intim életének formálásáról, vagy vallási és filozófiai meggyőződésének formálásáról van szó”

nyilatkozta Ján Horecký KDH-s parlamenti képviselő.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »