Szerbia örül annak, hogy szlovén biztos felel az EU bővítéséért

Szerbia örül annak, hogy szlovén biztos felel az EU bővítéséért

Szerbia örül annak, hogy szlovén biztos felel az Európai Unió (EU) bővítéséért – jelentette ki kedden Ljubljanában Marko Djuric szerb külügyminiszter a szlovén hivatali kollégájával, Tanja Fajonnal tartott közös sajtótájékoztatón.

mondta Djuric, hozzátéve: Ljubljana alapos ismeretekkel rendelkezik arról a régióról, amelyhez kulturálisan és történelmileg évtizedekig tartozott, és amelyhez földrajzilag is közel áll.

A szerb tárcavezető hozzátette: Szerbia célja, hogy 2027-re intézményileg is készen álljon a csatlakozásra.

A két miniszter megerősítette, hogy országaik között jók a kapcsolatok és sokoldalú az együttműködés.

„A történelem megmutatta, hogy mindig képesek voltunk túllépni minden nézeteltérésen, és hogy baráti kapcsolataink kellően szilárd alapokon nyugszanak”

– mondta Fajon, megjegyezve, hogy Szerbia rendkívül fontos gazdasági partnere Szlovéniának.

Jelezték: továbbra is folynak a konzultációs tárgyalások a két kormány együttes ülésének megtartásáról.

Hírdetés

Fajon megköszönte Szerbiának azt a segítséget, amelyet a tavalyi pusztító árvizek után nyújtott Szlovéniának. Kitértek a volt Jugoszlávia utódlásának kérdésére, és egyetértettek abban, hogy mindkét félnek aktívan részt kell vennie a folyamatban.

A két politikus tárgyalt a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásáról is, amelyért Fajon szerint Szlovénia keményen dolgozik. Külön említette, hogy Ljubljana a Koszovói Szerb Önkormányzatok Közösségének létrehozását is szorgalmazza Észak-Koszovóban.

Bár a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok Szlovénia és Szerbia között jók és kiterjedtek, a politikai és diplomáciai kapcsolatok az utóbbi időben kissé lehűltek.

Áprilisban a szlovén külügyminisztérium bekérette a ljubljanai szerb nagykövetség ügyvivőjét, hogy tiltakozzon nála Aleksandar Vucic szerb elnök Szlovéniára vonatkozó „sértő kijelentései” miatt, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának Koszovóval foglalkozó ülése után mondott. Továbbá Szlovénia még mindig nem hagyta jóvá Szerbia ljubljanai nagykövetjelöltjét, Zoran Djordjevicet, mert állítólag biztonsági és hírszerzési körökben aggályok merültek fel a személyével kapcsolatban.

Fajon kitért az újságírói kérdés alól, nem kívánta kommentálni az ügyet, mondván, hogy „ez egy belső eljárás”. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Szerbia új nagykövetet jelöl, hogy mielőbb betöltsék az űrt.

Djuric szerint látogatása egyértelmű üzenet arra vonatkozóan, hogy Szerbia erősíteni és fejleszteni akarja a diplomáciai és politikai kapcsolatokat Szlovéniával. Arra a kérdésre, hogy miért nem állított Belgrád azóta más nagykövetjelöltet, kijelentette: Szerbia a szlovén kollégákkal együttműködve mindig biztosítani fogja jelenlétét Szlovéniában. Egyben arra is rámutatott, hogy diplomáciai tevékenységet nem kommentálnak nyilvánosan, és nincs helye találgatásoknak.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »