Šutaj Eštok: négy tisztségviselőt váltottak le a Fico-merénylet kapcsán

A Robert Fico (Smer-SD) kormányfő elleni merénylet miatt leváltották az Alkotmányos Tisztségviselők és Diplomáciai Képviseletek Védelmi Hivatalának két igazgatóját – jelentette be kedden Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter.Ezen kívül még nyáron leváltották a Trencséni Kerületi Rendőrkapitányság helyettes vezetőjét, valamint a nyitrabányai járási rendőrkapitányt is.

Šutaj Eštok megkapta az Alkotmányos Tisztségviselők Védelmi Hivatala igazgatójának jelentését.

„Ebben felsorolták a tényeket. A legfőbb tényező, amely a jelentésben áll, az volt, hogy 2023-ban elhanyagolták az Alkotmányos Tisztségviselők Védelmi Hivatala dolgozóinak képzését, emiatt személyi felelősségre vonás történt”

jelentette ki, és hozzátette, a biztonsági átvilágításokat is elhanyagolták 2023-ban, és a korábbi években is.

A miniszter tájékoztatása szerint nem azokat a rendőröket bocsájtották el, akik jelen voltak a helyszínen, amikor rálőttek a miniszterelnökre, hanem a feletteseiket.

A Fico elleni merénylet körülményeit vizsgáló jelentéssel kapcsolatban azt mondta, még dolgozik rajta a Szlovák Információs Szolgálat. Hozzátette, a jelentésben szereplő részleteket nem ismeri, a nyomozati anyag tartalmához nincs hozzáférése, csak az eljárás folyamatáról tájékoztatják.

„A jelentést legkésőbb az év végéig a parlament elé kell terjeszteni”

Hírdetés

mondta Šutaj Eštok, és hozzátette, reméli, legalább egy részét a nyilvánosság elé tárják.

Hamran Istvánt kihallgatták a Robert Fico elleni merényletkísérlet ügyében

Robert Fico (Smer) kormányfőt ezév május 15-én, Nyitranbányán, a kormány kihelyezett ülése után lőtte le Juraj Cintula, aki tettét ellenzéki narratívákkal megegyező indokokkal igazolta: Btk-módosítás, a közmédia átalakítása, Ukrajna támogatásának leállítása. Cintula ötször lőtt Ficóra, négyszer találta el a miniszterelnököt, aki hetekig élet és halál között volt.

A kormánypártok már kezdetektől a progresszív sajtó és az ellenzék radikális, gyűlöletkeltő narratíváját tették felelőssé a történtekért, bár a pallos-effektus elmaradt: a kormány a Fico elleni támadás ellenére nem vezetett be rendkívüli helyzetet, ami olyan hatásköröket biztosított volna számukra, amivel az ellenzéket nehéz helyzetbe hozhatták volna.

Maga Robert Fico merénylőjét ellenzéki aktivistának nevezi, akinek gyűlöletét az ellenzék tüzelte fel „ellenőrizhetetlen mértékűre”.

Ellenzék: Politikai célokra használhatják fel a Fico elleni merényletről szóló jelentést

teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »