A pápa követe az Ukrajnából Oroszországba hurcolt gyerekekért próbál közbenjárni Moszkvában

A pápa követe az Ukrajnából Oroszországba hurcolt gyerekekért próbál közbenjárni Moszkvában

Matteo Zuppi olasz bíboros az ukrajnai békekötés érdekében utazott ismét Moszkvába Ferenc pápa megbízásából október 14-én, hétfőn. Egyik legfontosabb küldetése közbenjárni annak érdekében, hogy a szüleiktől elszakított ukrán gyerekek újra családjukkal lehessenek.

A Szentatya különleges követe másodszor látogatott Oroszország fővárosába. Matteo Maria Zuppi bíborost, bolognai érseket, az Olasz Püspöki Konferencia elnökét 2023 júniusában nevezte ki Ferenc pápa különleges követének, akinek elsődleges missziója az ukrajnai béke lehetőségeinek keresése.

A Szentszéki Sajtóközpont igazgatója, Matteo Bruni szavai szerint Zuppi bíboros ennek a megbízatásnak a keretében utazott Moszkvába, ahol az orosz hatóságokkal találkozik, és megpróbál közbenjárni annak érdekében, hogy a szüleiktől elhurcolt ukrán gyerekek újra családjukkal élhessenek, illetve sor kerülhessen ismét hadifoglyok cseréjére.

A pápa különleges követe elsőként Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel egyeztetett a Vatikáni Rádió tájékoztatása szerint. A találkozóról az orosz külügyminisztérium számolt be, kiemelve, hogy „a vatikáni főpásztor és az orosz politikus megvitatták a humanitárius együttműködést az ukrajnai konfliktus összefüggésében, valamint más nemzetközi jellegű kérdéseket”. A közlemény szerint „építően fejlődött a párbeszéd Oroszország és a Vatikán között”.

*

Matteo Zuppi bíboros első útja a béke érdekében Ukrajnába vezetett 2023. június 5–6-án, amikor is Volodimir Zelenszkij elnökkel, valamint más magas rangú tisztségviselőkkel találkozott.

Hírdetés

Ezt követően 2023. június 28–30-án Oroszországban tett látogatást a bíboros, ahol Kirill pátriárka fogadta őt, valamint kormányzati tisztségviselőkkel tárgyalt, köztük Jurij Usakovval, az Orosz Föderáció elnökének külpolitikai tanácsadójával és Marija Lvova-Belova gyermekjogi biztossal. Az utóbbival való beszélgetés középpontjában annak a 19 ezer ukrán kiskorúnak a sorsa állt, akiket erőszakkal hurcoltak Oroszországba – írja a Vatikáni Rádió –, és akiknek érdekében Zelenszkij elnök 2023 májusában Ferenc pápától a Szentszék segítségét kérte a vatikáni magánaudiencián. Ezt a kérését az ukrán elnök megismételte 2024. október 11-én is, amikor a pápa harmadszorra fogadta őt. Zelenszkij elnök a gyermekek mellett valamennyi ukrán hadifogoly, illetve az újságírók védelmében is segítséget kért.

Az oroszországi és ukrajnai látogatások mellett a pápa különmegbízottja más vezetőkkel is tárgyalt az ukrajnai békéért közbenjárva. 2023. július 17–19. között Zuppi bíboros Washingtonba utazott, ahol többek között Joe Biden amerikai elnöknek adta át Ferenc pápa levelét, melyben a Szentatya kifejezte fájdalmát a háború okozta szenvedések miatt.

2023 szeptemberében Pekingben járt a bíboros, ahol Li Huj eurázsiai ügyekért felelős külügyi különmegbízottal folytatott megbeszélést az Ukrajnában zajló háború kapcsán, annak drámai következményeiről, a humanitárius kezdeményezésekről. Idén augusztusban telefonbeszélgetés keretében egyeztettek ismét.

Forrás: Vatican News angol szerkesztőség; Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »