Helyükön maradnak Libanonban az ENSZ békefenntartói

Helyükön maradnak Libanonban az ENSZ békefenntartói

Az ENSZ libanoni békefenntartói (UNIFIL) a helyükön maradnak annak ellenére, hogy Izrael kivonulásukra szólított fel őket – közölte hétfőn a világszervezet békefenntartó műveleteinek vezetője, miközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa bírálta az erőket ért legutóbbi támadásokat.

közölte Jean- Pierre Lacroix. Az UNIFIL 1978 óta felügyeli az Izrael és Libanon közötti határvidéket. Küldetésében több mint 50 országból több mint tízezer ENSZ-katona vesz részt.

Az izraeli erők és az Irán által támogatott síita Hezbollah milícia közötti harcokban a békefenntartók az elmúlt napokban többször is tűz alá kerültek. Lacroix szerint öt katona megsebesült az összecsapásokban. Emellett izraeli harckocsik áttörték a dél-libanoni ENSZ-bázis főkapuját.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemrég a békefenntartók azonnali kivonását követelte a dél-libanoni harci övezetből. A kormányfő hivatalának tájékoztatása szerint Netanjahu közvetlenül António Guterres ENSZ-főtitkárnak címezve azt üzente: ideje kivonni az UNIFIL-t a harci területről, ahol a Hezbollah erődítményei vannak.

Izrael arra szólította fel a békefenntartókat, hogy libanoni szárazföldi művelete idejére 5 kilométerrel vonuljanak északabbra. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai hétfőn bírálták a kéksisakosok ellen Dél-Libanonban a közelmúltban elkövetett támadásokat.

Hírdetés

Pascale Baeriswyl svájci ENSZ-nagykövet, a Biztonsági Tanács soros elnöke, a testület mind a 15 tagjának nevében kijelentette, felszólítanak minden felet, hogy tartsa tiszteletben az UNIFIL személyi állományának és az ENSZ létesítményeinek biztonságát.

A tagok egyben emlékeztettek arra, hogy az ENSZ békefenntartói és az ENSZ létesítményei soha nem lehetnek támadás célpontjai.

Izrael azzal vádolja a Hezbollahot, hogy saját céljaira használja az UNIFIL-bázisok közelében lévő területeket. Az izraeli erők és a Hezbollah libanoni harcai miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa aggodalmát fejezte ki a polgári áldozatok, az infrastruktúra lerombolása és a belső menekültek növekvő száma miatt. A testület felszólította az összes felet, hogy tartsa be a nemzetközi humanitárius jogot – mondta Baeriswyl.

Libanonban az elmúlt hónapban több mint 1400 ember – köztük civilek, orvosok és a Hezbollah harcosai – vesztette életét, és 1,2 millióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni. Az elmúlt évben mintegy 60 izraeli halt meg a Hezbollah csapásaiban. Izrael azt állítja, el akarja űzni a militáns csoportot a határtól, hogy a mintegy 60 ezer kitelepített izraeli visszatérhessen otthonába az ország északi részén.

hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »