Felmérés: Mi az oka a nők alacsonyabb fizetésének?

Felmérés: Mi az oka a nők alacsonyabb fizetésének?

Nyitókép: SITA

Szlovákiában a nők továbbra is lényegeseb kevesebbet keresnek a férfiaknál. Ez kedvezőtlenül befolyásolja anyagi megtakarításaikat, gazdasági stabilitásukat és jövőbeli nyugdíjukat is. A 365.bank számára készült felmérés szerint ennek fő oka a fizetetlen munka, amit a férfiak mintegy 20 százaléka végez, nőknél viszont ez az arány 80 százalék.

A fizetetlen munka a háztartásvezetés. Ezen kívül a berögződött sztereotípiák is szerepet játszanak a bérkülönbségben, továbbá az anyasági idővel járó karriermegszakítás. A menedzseri, vezetői pozíciókban is kevesebb a nők aránya, miközben az alacsonyabb  fizetéssel bíró munkahelyeken felülprezentált a létszámuk.

Hírdetés

A felmérés szerint a nők 59 százaléka elismerte, hogy konfliktust okoz otthon a háztartásvezetéssel járó feladatok aránytalan elosztása. A lakosság háromnegyede úgy gondolja, hogy a nők alacsonyabb fizetésének oka az anyasági szabadság.

„A nők a férfiakhoz hasonló ambíciókkal rendelkeznek. Karrierépítésüket azonban akadályozza a rugalmatlan környezet, valamint hogy az élettárs, férj nem veszi ki kellően a részét a háztartási feladatokból,“

– magyarázta Patrícia Kollár, a felmérést végző 2muse ügynökség részéről. Hozzátette azt is, hogy az olyan sztereotípiák, mint hogy a nők az anyasági után más prioritások felé tekintenének, a felmérés nem erősítette meg.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »