Szoboszlai mindkét félidőben beköszönt: fontos győzelmet aratott a válogatott Boszniában

Szoboszlai mindkét félidőben beköszönt: fontos győzelmet aratott a válogatott Boszniában

Szoboszlai Dominik duplájával a magyar válogatott 2–0-ra legyőzte Bosznia-Hercegovinát idegenben a Nemzetek Ligája A-divíziójának 4. fordulójában hétfő este, Marco Rossi csapata ezzel nagy lépést tett a bentmaradás felé.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 4. forduló:

Bosznia-Hercegovina–Magyarország 0–2 (0–1) Zenica, Bilino Polje Stadion, 8392 néző, v.: Anthony Taylor (angol) gólszerző: Szoboszlai (38., 50. – a másodikat büntetőből) sárga lap: Katic (24.), Kolasinac (60.), Huseinbasic (75.), illetve Fiola (88.)

Bosznia-Hercegovina: Vasilj – Gazibegovic (Omerovic, a szünetben), Katic, Bicakcic, Kolasinac – Bajraktarevic, Tahirovic (Saric, 79.), Gigovic (Huseinbasic, 65.), Burnic (Tabakovic, 65.) – Hajradinovic (Basic, 79.), Dzeko

Magyarország: Dibusz – Botka, Orbán, Fiola – Bolla (Gera D., 68.), Nikitscher, Schäfer (Nagy Á., 86.), Nagy Zs. (Szűcs, 86.) – Sallai (Gazdag, 68.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 78.)

Szinte egyedülálló módon a Bilino Polje Stadionban egymás mellett foglalt helyet a két szurkolótábor, amelyek egyaránt látványossággal készültek. A vendégek egy hatalmas magyar zászlót feszítettek ki és görögtüzeket gyújtottak, majd bosnyákul részvétet nyilvánítottak a délszláv országot sújtó árhullám áldozatainak.

Már a találkozó első másodperceiben helyzetbe kerültek a házigazdák, az előrehúzódó Gazibegovic lövése viszont elkerülte a kaput. Ezt követően mindkét válogatott előtt adódtak lehetőségek: a 10. percben egy gyors akció végén Varga kísérletét még könnyedén fogta Vasilj, két perccel később, egy lecsorgó szöglet után Bolla életerős próbálkozásánál viszont már jobban kellett nyújtóznia a bosnyákok kapusának. Kevesebb, mint egy perc múlva már a bosnyákok is veszélyeztettek, de Tahirovic ígéretes pozícióból nem sokkal a bal alsó mellé lőtt.

A mérkőzés következő periódusában többnyire a mezőnyben zajlott a játék, a 35. percben veszélyes helyzetből, a tizenhatos előteréből lőhetett szabadrúgást a magyar válogatott, Szoboszlai pontrúgása viszont jócskán célt tévesztett. A következő percekben mindkét kapu előtt kialakult veszélyes lehetőség: egy bosnyák beadás után Bicakcic tűnt el az ötös magasságában, a hazaiak büntetőt reklamáltak; pillanatokkal később már Sallai lőtt jó 20 méterről, próbálkozása nem sokkal ment mellé.

Hírdetés

A 38. percben már megszerezte a vezetést a magyar csapat: Bolla felívelése egy bosnyák fejről Nagy Zsolthoz pattant, aki Szoboszlai Dominik elé tálalt, a csapatkapitány pedig egy finom mozdulattal a bal alsóba helyezte a labdát – ez volt a válogatott történetének 2000. gólja (0–1).

Az első félidő ráadásában még adódott egy lehetőség a bosnyákok előtt: bár Edin Dzeko jól kezelt le egy hosszú indítást és Willi Orbánt is kicselezte, lövése elkerülte Dibusz kapuját.

A bosnyákok cseréltek a szünetben, Gazibegovic helyére Omerovic érkezett, aki szűk öt perccel beállása után összehozott egy tizenegyest: Nagy Zsoltot buktatta, a jogos büntetőt pedig Szoboszlai bebombázta a jobb alsóba, Vasilj nem érezte az irányt (0–2).

A kétgólos előny birtokában visszazárt és kontrákra rendezkedett be a magyar válogatott, a bosnyákok pedig szinte csak Dzeko révén veszélyeztettek: az 54. percben a veterán támadó közeli fejesét remekül védte Dibusz, majd a 70. percben is a magyar kapus nyerte kettejük párharcát, ezúttal a Fenerbahce támadójának sarkazását követően.

A mérkőzés hátralévő részében ívelésekkel és beadásokkal sem lehetett feltörni a magyar védelmet, így a Szűcs Kornél személyében a találkozó végén újoncot avató válogatott – melyet 70. alkalommal irányított Marco Rossi szövetségi kapitány – a skótok elleni Eb-mérkőzés után újra győztesként hagyhatta el a pályát és nagy lépést tett az NL-osztályozót jelentő 3. hely bebiztosítása felé, pontszámban pedig beérte a második hollandokat, akik 1–0-ás vereséget szenvedtek Németországban.

A magyarokra idén további két találkozó vár a Nemzetek Ligája élvonalában: legközelebb november 16-án Hollandia vendégei lesznek Amszterdamban, majd három nappal később Németországot fogadják a Puskás Arénában.

M4sport.hu, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »