A tapasztalatlan gombászok mobilalkalmazásokat használnak a gombák megkülönböztetésére, ami könnyen rosszul sülhet el

A tapasztalatlan gombászok mobilalkalmazásokat használnak a gombák megkülönböztetésére, ami könnyen rosszul sülhet el

Javában tart a gombászási szezon, és az erdők tele vannak gombászokkal, köztük tapasztalatlanokkal is. Sokan különböző alkalmazásokat használnak az ehető gombák és a mérgező gombák megkülönböztetésére. A Noviny.sk oldalon közzétett riport szerint ez azonban nem elég, és könnyen rosszul sülhet el. 

Ján Kucharik és fia évek óta gombásznak, nagyon jól ismerik a gombákat. „Amikor a gyilkos galóca nagyobb méretet ölt, egy avatatlan ember könnyen összetévesztheti a nagy őzlábgombával, a gyilkos galóca viszont a nagy őzlábgombával ellentétben halálosan mérgező” – mutatott rá Kuchárik.

Hírdetés

Ezért úgy döntött, hogy több alkalmazást is kipróbál közvetlenül a terepen. „Az alkalmazás a gyilkos galócát úgy értékelte, mint a nagy őzlábgombát. Ez azt jelenti, hogy az applikáció jó alaposan becsap bennünket. A gombák nyolcvan százalékát helyesen értékelte. De jobb, ha a gombászásból hazatérve egy szakemberrel konzultálunk”– mondta Kuchárik, hozzátéve, hogy nem lehet csak a képre hagyatkozni.

Ondrej Macko informatikus azt mondta, hogy ő nem támaszkodna az alkalmazásokra. „Itt valakinek az élete forog kockán. A gombák felismerése bonyolult dolog” – tette hozzá.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »