Az EU elfogadta a fogyatékossági kártyára és a fogyatékossággal élők parkolási kártyájára vonatkozó irányelvet

Az EU elfogadta a fogyatékossági kártyára és a fogyatékossággal élők parkolási kártyájára vonatkozó irányelvet

Az EU elfogadta a fogyatékossági kártyára és a fogyatékossággal élők parkolási kártyájára vonatkozó irányelvet Mészáros Richárd2024. 10. 14., h – 14:08

Az Európai Unió Tanácsa új irányelveket fogadott el az európai fogyatékossági kártyáról és a fogyatékossággal élő személyek európai parkolási kártyájáról, a szabályozások megkönnyítik a fogyatékossággal élők EU-n belüli utazásait – tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.

A közlemény szerint az európai fogyatékossági kártya és a fogyatékossággal élők európai parkolási kártyájának létrehozásáról szóló irányelv rövid távú külföldi tartózkodás során az egész unión belül azonos hozzáférést biztosít a fogyatékossággal élők számára a különleges feltételekhez vagy a kedvezményes intézkedések igénybevételéhez. Ilyenek lehetnek egyebek mellett a csökkentett árú vagy ingyenes belépési díjak, az elsőbbségi hozzáférés bizonyos szolgáltatásokhoz, a segítségnyújtás és a fenntartott parkolóhelyek igénybevétele.

Hírdetés

Az irányelv ezen jogosultságokat kiterjeszti azokra a nem uniós állampolgárokra is, akik jogszerűen tartózkodnak az uniós országokban – tájékoztattak. 

A fogyatékossággal élők európai parkolási kártyái fizikai formátumban készülnek majd, de a tagállamoknak lehetőségük lesz digitális formátumban is kiállítani őket. A papír alapú és a digitális fogyatékossági igazolványok kiállítása a tagállami hatóságok feladata lesz – írták. A kártyákat ingyenesen bocsátják ki és újítják meg, kivéve, ha azt elvesztik vagy megsérül. A tagállamok dönthetnek úgy, hogy az európai parkolási kártya kiállításának vagy megújításának adminisztratív költségeihez kapcsolódó díjat számítanak fel. Az európai fogyatékossági kártyához egy nagy A betű is feltüntethető lesz azok számára, akiknek fokozott támogatásra van szükségük, vagy akik személyi segítő támogatásra jogosultak. Mindkét kártya QR-kódot tartalmaz a csalások megelőzése érdekében – tájékoztattak. 

A kártyákról, és az általuk biztosított jogosultságokról egy, az unió hivatalos nyelvein hozzáférhető honlap nyújt tájékoztatást – tették hozzá. 

Az irányelvek végleges elfogadását követően mind az uniós tanács, mind az Európai Parlament elnöke aláírja, majd kihirdetésüket követően azonnal hatályba lépnek. A tagállamoknak mindkét irányelv esetében két és fél év áll rendelkezésükre, hogy nemzeti jogszabályaikba iktassák, és három és fél év áll rendelkezésükre az intézkedések alkalmazására.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »