MEKH: dinamikus szabályozási tesztkörnyezet bevezetését tervezi a MEKH

Share 0 Post 0 Share

A MEKH szakmai támogatásával megrendezett konferencián a magyar energiapiacok főbb szabályozási kérdéseit, terveit ismertette az elnökhelyettes. Ságvári Pál elmondta, hogy a hivatal még év vége előtt konzultációra bocsájtja az energetikai szabályozási tesztkörnyezet bevezetéséhez szükséges rendelettervezetét, november közepéig pedig a január 1-től érvényes átviteli és elosztói tarifákról szóló döntés is megszületik. Ságvári Pál szólt arról, hogy az energiapiacok megnyugodtak, azokat az elmúlt időszakban a konszolidáció jellemezte. Ugyanakkor az ukrajnai és közel-keleti konfliktusok továbbra is kockázatot jelenthetnek az árak tekintetében. A villamosenergia-piacok aktuális helyzetéről szólva emlékeztetett, hogy a hazai beépített fotovoltaikus teljesítmény az elmúlt hetekben lépte át a 7 Gigawattot (GW), míg az évtized végére 12 GW megújuló kapacitás a cél. A napelemes kapacitás bővülése egyúttal olyan rendszerszintű kihívásokra világított rá, mint az extrém árvolatilitás, a kínálati szűkösség a szabályozási piacon vagy a hálózatokon jelentkező kapacitásszűkületek és feszültségingadozások – tette hozzá.

A földgázszektor aktualitásairól szólva Ságvári Pál 2025 egyik kiemelt szabályozói feladataként határozta meg a földgázhálózatok zöldítését ösztönző dekarbonizációs csomag hazai implementálását, ami várhatóan a hivatal hatáskörébe utalja majd a hidrogénszektor felügyeletét. A hálózatba táplálható biometán iránt már érzékelhető a piaci kereslet, és a zöld gázok termelésének felfutását fogja támogatni az új származási garanciarendszer is, aminek működtetéséért szintén a MEKH felel – jelentette be.

Hírdetés

A hivatal ütemterve szerint a rendszer év végére készen áll a működésre, a termelők auditálásához szükséges tájékoztató pedig a következő hetekben jelenik meg a MEKH weboldalán – tette hozzá.

A távhőszektorról szólva a MEKH elnökhelyettese közölte, hogy a hivatal az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben készíti elő az új árszabályozás alapjait, ami a háztartások által fizetendő díjakat nem érinti, ugyanakkor piaci alapú megtérülést nyújt a megújuló alapú hőtermelő egységek részére.

Share 0 Post 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »