Gubík: A kilencvenes, kétezres évek rossz reflexeit éleszti fel a nyelvtörvény módosítása

Gubík: A kilencvenes, kétezres évek rossz reflexeit éleszti fel a nyelvtörvény módosítása

Gubík László csütörtökön a kormányhivatalban találkozott Horony Ákos kisebbségi kormánybiztossal. A Magyar Szövetség elnökét a találkozó részleteiről és a nyelvtörvény kilátásba helyezett szigorításáról kérdeztük.

Gubík László

Fotó: Pomichal Krisztián

Hírdetés

Gubík László lapunknak elmondta, pártelnökként hivatalosan első alkalommal egyeztetett Horony Ákossal, ezért a találkozó elején arra kérte a kormánybiztost, adjon egy általános összefoglalót az eddig elért eredményekről és a napirenden lévő ügyekről.

Gubík kiemelte, a találkozón szóba került, hogy a nemzetiségi kormánytanács a jövő évtől két magyar fővel bővül, vagyis ötről hétre emelkedik a magyar tagok száma. Üdvözlendő, hogy a tanácsban többségben lesznek a nemzetiségek képviselői – emlékeztetett Gubík, hozzátéve, komoly lehetőségeket rejt, hogy a tanács elnökségét maga Robert Fico kormányfő vállalta.

A 2025-ös év jogalkotási tervébe is bekerült a nemzetiségek jogállásáról szóló törvény előkészítése – hangsúlyozta Gubík. A pártelnök hozzátette, a jogszabály kidolgozására egy munkacsoportot állítanak fel. Gubík hangsúlyozta, a nemzetiségek jogállásáról szóló jogszabály, vagyis a „státusztörvény” a pártelnöki programjában is kiemelt helyet kapott, ezért a továbbiakban is kitüntetett figyelmet fordít a törvény elfogadására.

A találkozón szóba került az államnyelv védelméről szóló törvény kilátásba helyezett szigorítása is. Gubík elmondta, a kormánybiztossal egyetértettek abban, hogy a tervezett módosítás pontos részleteinek ismeretében tudnak érdemben ellenvetéseket megfogalmazni.

Gubík hozzátette, bár a kulturális tárca szerint a nemzetiségek jogait nem fogják csorbítani, mindenképpen aggályos, hogy kilátásba helyezték a büntetési tételek emelését. A szaktárca azt is felvetette, hogy a törvény hatályát a hivatali nyelvhasználaton túl a „közéleti” nyelvhasználatra is kiterjesztenék. Vagyis a választási plakátok magyar szövege miatt is fenyegethetne szankció.

Gubík aláhúzta, azzal maga is egyetért, hogy például az angol behatásoktól védeni kell a szlovák nyelvet, de ugyanez igaz a nemzetiségek nyelvére, így a magyarra is. Az államnyelv védelméről szóló törvény szigorítása ugyanakkor a kilencvenes, kétezres évek rossz reflexeit élesztheti fel, és erre nincs semmi szükség – húzta alá Gubík László.

Forrás: ma7.sk

The post Gubík: A kilencvenes, kétezres évek rossz reflexeit éleszti fel a nyelvtörvény módosítása appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »