A két progresszív ült le vitázni a köztévén, és egyetértettek, hogy az SNS kormánybiztosnak mennie kell

A két progresszív ült le vitázni a köztévén, és egyetértettek, hogy az SNS kormánybiztosnak mennie kell

Michal Truban, a progresszív PS alelnöke, parlamenti képviselője és Tomáš Drucker, a HLAS oktatásügyi minisztere mérte össze verbális tudását a köztévé 5 perc múlva 12 című politikai vitaműsorában. Az egyik kiemelt téma ezen a csatornán is a Peter Kotlár kormánybiztos által benyújtott pandémiajelentés volt. Nem meglepő módon, a kormánytag Drucker és Truban egyetértettek abban, hogy Kotlárnak le kéne mondania.

Egyetértésük azért nem meglepő, mert a kormány egyik, hanem a legprogresszívebb beállítottságú politikusa Tomáš Drucker, aki a héten többször is kiállt a trencséni gimnázium nyolcosztályos (!) gimnáziuma mellett, amiért az LGBTI-témában szervezett foglalkozásokat és előadásokat a gyerekeknek. Mindezt annak a pozsonyi kettős gyűlöletgyilkosságnak az évfordulója alkalmából, amit a PS és Zuzana Čaputová akkori kormányfő az egyházakat és nem a progresszív pártokat felelőssé tevő EP-határozat elfogadására használt fel.

Ami a Kotlár-jelentést illeti, azt már Matúš Šutaj Eštok (HLAS) belügyminiszter is jelezte, hogy pártja még csak tárgyalni sem hajlandó a jelentés elfogadásáról a jelenlegi formájában. Elmondásuk szerint Kotlár feladata az volt, hogy feltárja az előző kormányok járványkezeléssel kapcsolatos döntéseinek jogosságát és esetleges visszásságait. Ehelyett Kotlár (aki SNS-es képviselő) a járványt magát és a vakcinák biztonságosságát vonta kétségbe.

Mivel Kotlár SNS-es képviselő, ezért a jelenlegi politikai retorika a HLAS-tól az elmúlt hetek SNS-szel vívott szócsatáinak a folytatása is lehet. Tény azonban, hogy ideológiai szempontból a HLAS egyre közelebb kerül a PS-hez.

A vasárnapi vitaműsorban Drucker és Truban egyetértettek abban, hogy ha Kotlár nem változtatja meg jelentését úgy, ahogy azt megbízatásakor rögzítették számára, akkor le kéne mondania.

Drucker szerint Zuzana Dolinková  (HLAS) volt egészségügyi miniszter is azért mondott le, mert nem tudta teljesíteni a kormányprogramban vállaltakat.

Hírdetés

„Ugyanúgy a kormányprogramban vállaltuk a járványkezelés kivizsgálását. A kormánybiztos ebből semmit sem teljesített”

fogalmazott, hozzátéve: ahogy kudarca miatt Dolinková napokkal ezelőtt lemondott hivataláról, úgy Kotlárnak is távoznia kellene posztjáról. Drucker állítása szerint ez a HLAS, és a „Szlovákia lakosságának túlnyomó többségének” véleménye.

Truban sem kímélte Kotlárt. A PS-es politikus szerint szükség van a járványkezelés ügyeinek kivizsgálására, de Kotlárt konspirátornak tartja, aki „összeesküvés elméleteket talál ki és az alapvető tényeket is vitatja”.

Hozzátette, hogy ha a PS kormányozna ilyen nem fordulhatna elő, mert ők szakértőt bíznának meg a feladattal.

Körkép-vélemény:

Megjegyezzük, a PS is hemzseg az olyan politikai jelöltektől, akik a járvány idején közreműködtek abban, hogy az orosz Szputnyik V vakcinával ne oltakozhassanak az emberek, egyszerűen azért, mert orosz. Az sem mellékes, hogy például a PS képviselőjének, Jaroslav Spišiaknak a képviselői asszisztense az a  David Púchovský, aki anno a rendőrség álhírekkel foglalkozó facebook-oldalát kezelte, és aki a békepárti szlovákiai polgárokat „orosz kollaboránsoknak” nevezte. Ennyit a PS-ről és a szakértőikről.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »