A HLAS még tárgyalni sem hajlandó Kotlár pandémia-jelentéséről

A HLAS még tárgyalni sem hajlandó Kotlár pandémia-jelentéséről

Matúš Šutaj Eštok (HLAS) belügyminiszter és Viliam Karas (KDH) parlamenti képviselő vitáztak a TA3 hírtelevízió hétvégi politikai vitaműsorában, és a központi téma az egészségügy volt. Egyrészt, a konszolidációs csomag miatt kialakulóban lévő felmondási hullámról vitáztak a felek, másrészt Peter Kotlár pandémia-jelentéséről. Kotlár az SNS tagja, és „az állami források pandémia idején történő felhasználását és menedzselését felügyelő” kormánybiztossá nevezték ki korábban. Most közzétett egy jelentést, amelyben a világjárványt magát is kétségbe vonta, nem kis politikai vihart kavarva.

Šutaj Eštok elmondta, hogy a konszolidációs csomag miatt távozó Zuzana Dolinková volt egészségügyi miniszter pozícióját átvevő Kamil Šaško élvezi a HLAS bizalmát, és Šutaj Eštok „úgy hiszi”, hogy élvezi a kormányfő bizalmát is.

A konszolidációs csomag csökkenti az egészségügyi dolgozók bérét, ami miatt az orvosok már elkezdtek tömeges felmondással fenyegetőzni, a felmondások gyűjtése is már folyamatban van.

A bimbózó válságot most Šaškonak kell megoldani. Šutaj Eštok elmondása szerint a jövő héten jelenti be az új minisztert azt a kompromisszumos megoldást, ami kiegyezést teremt az egészségügyi dolgozók és a minisztérium között. Állítása szerint a fizetések emelésére lehet találni pénzt, még ha az orvosok elképzeléseinek szerényebb béremelésre kerül is sor.

Elmondása szerint az egészségügyi nővérek esetében 9 százalékos automatikus béremelés van kilátásban, az orvosok esetében 6 százalékos.

A KDH-s Karas szerint a kormánynak semmilyen érdemi terve nem volt az egészségüggyel a konszolidáció kapcsán.

„Nem oldották meg a problémákat, nem mutattak fel valódi víziót, és ezért tiltakoznak most az egészségügyi dolgozók. Ez a hatalmas frusztrációról szól, hogy az ügy nem vált miniszterelnöki prioritássá”

Hírdetés

mondta Karas, majd odaszúrta a HLAS elnökének, hogy Robert Fico (Smer) miniszterelnök számára a helyzet ideális, mert a politikai következményeket csak ráterheli a HLAS-ra.

Körkép-vélemény:

Érdemes kiemelni, hogy Karas kijelentése szintén a politikai retorika része. Az egészségügy régóta egyetlen hatalmas pénznyelő, miközben súlyos orvoshiánnyal küzd az ország. Az érem másik oldala, hogy egyetlen kormány sem mert soha hozzányúlni ahhoz a rendszerhez, amely a magán egészségügyi biztosítók és a magánkórházak térfelére tereli a haszonnal végezhető egészségügyi ellátástípusokat, a kisebb profittal kecsegtető vagy eleve veszteséges kezeléseket pedig az államiaknak kell megcsinálnia. Karasnak igaza van, mikor azt mondta, hogy nem véletlenül ténykednek az egészségügy területén Szlovákia leggazdagabb vállalkozói – a kérdés az, hogy volt-e valaha is politikai akarat az egészségügy sokaknak sok százmilliót termelő jelenlegi helyzetének megváltoztatására. Nem volt, és a jövőben ennek egyre kisebb lesz az esélye.

Kotlárnak kifelé áll a szénája

Peter Korlát jelentése kapcsán Šutaj Eštok egyértelművé tette, hogy a HLAS nem fogja sem a kormányban, sem a parlamentben támogatni, megszavazni a kormánybiztos jelentését.

A HLAS elnöke szerint Kotlárnak az lett volna a feladata, hogy megvizsgálja a járvány hatását a halálozásra, a pandémia idején fenntartott és meghosszabbított rendkívüli helyzet jogosságát, a 700 millió euróért állam által vásárolt COVID-tesztek és mobil mintavételi helyek kiszervezésének törvényességét.

„Ennek ellenére jött egy jelentéssel, ami kétségbe vonja a tudományos tényeket, amit senki nem kért tőle. (…) Ha a szóban forgó jelentésen nem változtat, akkor még beszélni sem vagyunk hajlandók róla.”

mondta Šutaj Eštok.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »