A maffiózó lelke, avagy miért akkora siker a Miki

A maffiózó lelke, avagy miért akkora siker a Miki

A maffiózó lelke, avagy miért akkora siker a Miki Köteles Szabolcs2024. 10. 13., v – 15:57

Először azt gondoltam, meg sem nézem a Miki című filmet, épp eleget hallottam, olvastam a főszereplőről, amikor a szlovákiai alvilág rettegett ura, de a társasági élet és a bulvárlapok rajongott sztárja is volt. Máig emlékszem az ezüstszínű flitteres zakóira, a vastag aranyláncaira, na meg a híres, nevezetes tigrisére. 

Ez volt az igazi Mikuláš Černák, aki 16 gyilkosságot ismert el a bíróság előtt, de a tanúk szerint 32 ember megölése vagy megöletése szárad a lelkén. 2009-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám jó magaviseletére való tekintettel hamarosan szabadulhat, és nem kizárt, hogy a második rész januári bemutatóján már ott lesz. 

A Miki borzolja a kedélyeket – annyi felháborodott kritikát olvastam róla, hogy végül mégis megnéztem, csak hogy véleményt alkothassak róla. Nem csalódtam. A főszereplő, Milan Ondrík alakítása fenomenális, zsigerből hozza a telgárti munkásembert, akinek elege lesz abból, hogy Németországban vágja a fát, és meglátja az itthoni vadkapitalizmusban rejlő lehetőséget. Először az úgynevezett „fehér lovak”, az ügylethez csupán a nevüket adó hajléktalanok, munkanélküliek által aláírt, de soha nem törlesztett számlára vásárolt autókat viszi ki külföldre, aztán már olajban is utazik. Egyre több a barátja, akikkel együtt mulat, és egyre több az ellensége is, akiket el kell tenni láb alól. Az első a telgárti kocsmáros, aki szemtanúja volt annak, hogy Miki öccse megöl egy embert, és tanúskodni is kész a bíróságon. Miki nem tudja őt meggyőzni, hogy ne tegye, ezért eltüntetik, és utána még sok mást is. Van, akit agyonvernek, máshoz kegyesebbek, és agyonlövik, de előtte megásatják vele a sírját. Aztán dolguk végeztével jókat röhögnek a bárban az áldozatok kínjain. 

Brutális film a Miki, nem véletlenül csak 18 éven felüli nézőket engednek be a vetítésre. Cinikusnak is tűnhet azok szemében, akik nem éltek abban a korban, és nem emlékeznek rá, hogy a saját mikrokörnyezetében minden alvilági alak nagyvonalú volt. Gondoskodott a családjáról, segítette a szegényeket, felkarolta az árvákat, támogatta az egyházat. Černákért a letartóztatását követően 240 telgárti polgár vállalt kezességet, az ottani pappal az élen, hiszen Miki még római zarándokútra is elvitte őket – a film egyik legjobb jelenete, ahogy az egész buszt átkutatják, mert Černák akkor már a nemzetközi maffialistán szerepel, de a helyi pap még mindig arról biztosítja, milyen rendes ember. 
 

Hírdetés

Egy pillanatig sem volt olyan érzésem, hogy a film felmenti Mikuláš Černákot. Csak megmutatja, hogy az öccsét óvta, anyját és feleségét igyekezett tudatlanságban tartani, és a lelkiismerete nyugtatásáért, az egója fényezéséért olykor tett valami jót is. Ilyen volt a kilencvenes évek Szlovákiája, ahol a maffiavezérek tévéműsorokban szerepeltek, és politikusokkal paroláztak. 

A film hasznára lett volna, ha sokkal később, a főszereplő halála után készül el, és nem maga Černák a fő konzultáns. Így sokan az alkotók szemére vethetik, hogy az emberi arcát domborították ki – csakhogy emberi arca vagy álarca legalábbis a családja felé minden maffiózónak volt. Černáknak is, amíg le nem lepleződött. A film utolsó jelenetében az öccsét temeti, aki a börtöntől a kocsmáros megölése és a bírónő lejáratása árán megmenekül, de egy részegen okozott autóbalesetben meghal. A ravatalnál sirató anyának a kocsmáros özvegye mondja a szemébe, mit művel és miből gazdagodik Miki fia, miközben a templom előtt egyre szállnak ki a drága terepjárókból a hatalmas koszorúkat cipelő, széles vállú alakok. Kik ezek? – kérdi a megszeppent anya Mikitől. A barátaim, mondja ő. Ezek a te barátaid? – eszmél az anya, és nincs mit hozzátenni. 

A cikk eredetileg a Vasárnap családi magazin 2024. október 1-i számában jelent meg.

Rendező: Jakub Kroner 
Szereplők: Milan Ondrík, Dušan Cinkota, Gregor Hološka, Michal Kubovčík, Rebeka Poláková 
Játékidő: 105 perc 
Korhatár: 18 
Megtekinthető a mozikban. 

Cím: Miki


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »