A magyargyűlölő Manfred Weber végnapjai

A magyargyűlölő Manfred Weber végnapjai

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője az elmúlt időszakban minden oldalról támadások célpontjává vált.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője az elmúlt időszakban minden oldalról támadások célpontjává vált.

A Süddeutsche Zeitung elemzése szerint a CSU-politikus jelenlegi helyzete jól tükrözi az európai politika megosztottságát és feszültségeit.

Az elmúlt hét különösen viharos volt Weber számára, emlékeztet a szerző. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Parlamentben frusztrált magyargyűlölőnek nevezte. A Zöldek azzal vádolták, hogy „a szélsőjobb barátja”, míg saját pártja, a CSU azzal támadta, hogy túlságosan közel áll a Zöldekhez.

Weber Orbánt „a múlt emberének” minősítette, ám a cikk szerzője szerint „azonban Weber állítása Orbánról kétségtelenül túlzás”. 

Az Európai Parlamentben a jobboldali blokk olyan nagyra nőtt, hogy az EPP vezetője már nem tudja teljesen megkerülni őket. 

Hírdetés

Ez magyarázhatja Weber azon törekvését, hogy bizonyos kérdésekben együttműködjön a jobboldali erőkkel, beleértve Giorgia Meloni Olasz Testvérek pártját is.

A lap emlékeztet ara, hogy Orbán Viktor pontosan megfogalmazta, mi a baja a magyarokkal és személy szerint a magyar miniszterelnökkel az EPP vezetőjének, hogy Weber azért lett „magyargyűlölő”, mert nem segítette őt az Európai Bizottság elnöki székébe 2019-ben.

Sajnálom, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője zárójelbe teszi a valóságot. Azt mondja, hogy a magyar kormányzó párt nem nyerte meg az európai választásokat Magyarországon. Negyvenöt százalékot kaptunk. Önök Németországban harmincat, akkor ki nyert itt? És ha már ön nem riadt vissza a személyes megjegyzésektől, nekem is engedjen meg egy személyes megjegyzést. A harag rossz tanácsadó. Tudjuk, hogy vannak konfliktusok közöttünk. 2018-ban jelentős szerepet játszottam abban, hogy ön nem lehetett bizottsági elnök. Én támogattam volna önt, meg is ígértem, hogy támogatni fogom. Csak ön azt nyilatkozta utána, hogy nem akar a magyarok szavazatával bizottsági elnök lenni. Hát nem lett. Ezért haragszik rám. Ott akar ülni abban a székben, ahol most Ursula von der Leyen van, de rájött, hogy miattam nem ül ott, ezért haragszik rám. De ezen én nem tudok segíteni.

Manfred Weber eközben a saját pártjában is támadások célpontjává vált. Egy interjúban ugyanis felvetette, hogy a CDU/CSU-nak nyitottnak kellene lennie egy esetleges koalícióra a Zöldekkel a következő német választások után. Ez ellentmond Markus Söder irányvonalának, aki a CSU sorsát a Zöldek ellenségképéhez köti.

A szerző végül arra a következtetésre jut, hogy Weber jövője a CSU-ban nagyban függ majd Markus Söder sikerességétől is. Egyelőre azonban a brüsszeli pozíciója bizonyos függetlenséget biztosít számára a hazai pártpolitikától, ami előnyére válhat a jelenlegi helyzetben.

Forrás: Süddeutsche Zeitung

www.magyarnemzet.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »