Sándor Pál 85 – Vetítéssorozattal tiszteleg a rendező előtt a Duna

Sándor Pál 85 – Vetítéssorozattal tiszteleg a rendező előtt a Duna

Három héten át a magyar filmművészet jelentős alakját ünnepli a Duna. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes és kiváló művész, Sándor Pál október 19-én tölti be 85. életévét.

A pályafutása során számos emlékezetes filmet készítő, érzékeny emberi történetekre és társadalmi kérdésekre reflektáló művész 70-es, 80-as évek között készült alkotásai közül válogat a csatorna.

Régi idők focija (1973)

A vetítéssorozat október 13-án kezdődik Sándor Pál egyik legnépszerűbb alkotásával, a Régi idők focija című filmmel. A húszas évek Budapestjének mozi- és focivilágát burleszk-pantomim stílusban megidéző történet középpontjában Minarik Ede mosodás áll, aki mindent feláldoz, hogy csapata, a Csabagyöngye SC bejusson az első ligába.

A film Garas Dezső ikonikus alakításával vált legendássá, és több hazai és nemzetközi elismerést nyert, köztük a Teheráni Filmfesztivál különdíját és az MMA legjobb magyar filmjei közé való beválogatást. A film számos híres idézete beépült a köznyelvbe, például a „Kell egy csapat!” vagy a „Hajrá, Csabagyöngye!”.

Adás: Duna, október 13., vasárnap, 21:00.

Herkulesfürdői emlék (1976)

Hírdetés

A következő héten, október 20-án a Herkulesfürdői emlék kerül műsorra. A cselekmény 1919 decemberében kezdődik, a Tanácsköztársaság leverését követő fehérterror időszakában. Valahol a hegyekben, egy tüdőszanatóriumban új nővér jelentkezik munkára.

Szép és kedves, a betegek és a személyzet hamar megkedvelik a fiatal lányt. Csakhogy a lány nem lány. Az alkotás humorral és drámával vegyítve mutatja be a történelem viharaiban vergődő egyén dilemmáját. A film címadója és fő zenei motívuma Pazeller Jakab Herkulesfürdői emlék című örökzöld szerzeménye.

Adás: Duna, október 20., vasárnap, 21:00.

Szerencsés Dániel (1982)

Október 27-én a Szerencsés Dániel című filmet láthatják, amely a forradalom utáni emigrációs hullámot ábrázolja. A két fiatal, Dániel (Rudolf Péter) és Gyuri (Zsótér Sándor) történetén keresztül a menni vagy maradni örök dilemmája kerül középpontba. A film 1983-ban elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját, valamint a rendezésért a Cannes-i Filmfesztivál kritikusi díját is.

Adás: Duna, október 27., vasárnap, 21:00.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »