Fantasztikus felfedezés a Mount Everesten. Megoldódhat a hegymászás egyik legnagyobb rejtélye?

Fantasztikus felfedezés a Mount Everesten. Megoldódhat a hegymászás egyik legnagyobb rejtélye?

Nyitókép: nationalgeographic.com

A Mount Everesten találtak egy lábat, amely valószínűleg egy 100 éve eltűnt hegymászóé volt.

Egy csapat hegymászó lábat talált a Mount Everesten, amely úgy tűnik, egy 100 évvel ezelőtt eltűnt brit hegymászóé volt. Nem akárkié. A felfedezés segíthet megfejteni a világ egyik legnagyobb, hegymászással kapcsolatos rejtélyét.

Andrew Comyn „Sandy” Irvine 1924 júniusában partnerével, George Malloryval kísérelte meg az Everest csúcsára való feljutást. Azonban mindketten eltűntek, és bár társa maradványait végül megtalálták, Irvin holtteste soha nem került elő.

A múlt hónapban azonban egy csapat, amely a National Geographic számára forgatott dokumentumfilmeta Mount Everesten, egy lábra bukkant, amely az olvadó jég alók került elő. Az ismert filmrendező és kalandor, Jimmy Chin, aki a csapatot vezette, „hatalmas és érzelmes pillanatnak” nevezte a felfedezést.

Sokan sokszor feltették már a kérdést, vajon Irvinnek és társának sikerült-e a világon elsőként, 29 évvel  Edmund Hillary és Tenzing Norgay előtt feljutniuk a világ legmagasabb csúcsára.

Az évek során többen próbálták felkutatni Irvin holttestét, mert állítólag egy fénykézepőgép volt nála, benne egy ki nem hívott filmtekerccsel. Ez bizonyítani tudná, hogy  sikerült-e George Malloryval együtt feljutniuk a Mount Everestre.

A brit hatóságok most DNS-minta segítségével vizsgálják a láb kilétét. A film készítői biztosak abban, hogy a láb Irviné, mert a zoknira egy cédula van hímezve, melyen az A.C. Irvine név szerepel.

Hírdetés

A lábat szeptemberben fedezték fel, miközben dokumentumfilmes csapat épp ereszkedett le a központi Rongbuk-gleccserről az Everest északi, tibeti oldalán. Útközben egy oxigénpalackot találtak, amelyen 1933-as dátum szerepel; abban az évben volt egy expedíció az Everesten, amely Irvin egyik eszközét találta meg.

E jelen felbuzdulva és feltételezve, hogy Irvin holtteste is a közelben lehet, a csapat több napig kutatta a gleccsert, mire egyikük észrevette az olvadó jégből kibújó csizmát. Szerencsés véletlen volt, mert becslésük szerint a jég alig egy héttel a felfedezés előtt olvadt el.

A lábat kivették az olvadó jégből, hogy a hollók ne károsítsák, és átadták a kínai hegymászó hatóságoknak, akik az Everest északi oldalát kezelik.

Irvine 22 évesen tűnt el. Ő volt a legfiatalabb tagja annak az expedíciónak, amely 100 éve lenyűgözi a hegymászás világát. Malloryt és Irvinet élve utoljára 1924. június 8-án látták, amikor elindultak a csúcsra. Mallory holttestét  1999-ben találta meg egy amerikai hegymászó.

A témáról sok érdekes háttérinformációval itt olvashatunk bővebben:

A National Geographic cikke ITT olvasható.

ČTK, Körkép.sk

Képek: nationalgeographic.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »