Vasárnap indulhat a Starship űrhajó újabb tesztje – A jövőben akár 100 űrturistát is szállíthat

Vasárnap indulhat a Starship űrhajó újabb tesztje – A jövőben akár 100 űrturistát is szállíthat

Az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) ma jóváhagyta a SpaceX Starship űrhajójának ötödik tesztjét, amelyre vasárnap kerül sor.  A SpaceX június elején negyedszerre fejezte be óriás szállítórendszerének, a Starshipnek az első tesztrepülését, amellyel a jövőben a Holdra vagy a Marsra kíván repülni. A milliárdos Elon Musk cége ezzel jelentős lépést tett az újrafelhasználható űrhajó felé vezető úton.

A 122 méter hosszú szállítórendszer júniusban szállt fel a dél-texasi űrrepülőtérről, és közel 70 percig repült. A harmadik teszttől eltérően az űrszonda nem esett darabjaira a légkörbe való leereszkedés során, és az Indiai-óceánban landolt. Igaz, sérült szárnnyal.

Hírdetés

A SpaceX úgy tervezte Starship rendszerét, hogy teljesen újrafelhasználható legyen, és azt reméli, hogy az űr mélyébe való utazásra is alkalmas lesz. Ez az eddig megépített legnagyobb ilyen típusú rendszer, valamint a legerősebb űrszállító rendszer. Az indítófokozatot összesen 33 Raptor rakétahajtómű hajtja, míg az űrszondában hat azonos egység található.

Eddig minden tesztrepülés pilóta nélküli volt, de a SpaceX szerint a hajó várhatóan akár 100 embert, illetve nagy mennyiségű rakományt és felszerelést szállít majd a jövőben.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »