Kamil Šaško egészségügyi miniszter: Víziók, elképzelések, kihívások

Az új egészségügyi miniszter, Kamil Šaško abban az időben foglalja el hivatalát, amikor a tárca számos kihívással szembesül. Az egészségügy ezer sebből vérzik, számos problémával küzd, a betegek joggal bírálják. Az orvosok, nővérek, személyzet helyzete sem rózsás, és a lakosság az egészségügyi ellátás sürgős javítását, színvonalának emelését várja.

Šaško gazdasági tapasztalatival, építő jellegű hozzáállásával új szelet hozhat az egészségügyi ellátás vitorlájába. Működésének első 100 napja viszont kritikus időszak lehet, hiszen nagyok az elvárások irányába, és ez az időszak meghatározhatja az egészségügy további irányultságát és a változások ütemét.

Az elismert szakembernek azonban most gyorsan meg kell határozni tevékenysége prioritásait. Elsősorban az utóbbi turbulens évek után biztosítani kell, hogy az egészségügyi intézmények hatásosan, problémamentesen és gondtalanul működjenek. A gazdasági minisztérium államtitkáraként szerzett tapasztalatait kamatoztathatja az egészségügy pénzbeli finanszírozásában, az anyagiak biztosításában. Fontos lesz számára, hogy jó viszonyt alakítson ki az egészségügyben dolgozókkal, meghallgassa mindannyiuk véleményét, elvárásaikat, javaslataikat és minél jobb körülményeket biztosítson munkájukhoz.

Lényegesen jobb minőségű ellátást kell biztosítani a páciensek számára, hiszen minden reform középpontjában a páciensek igényeinek, ellátásának kell érvényesülnie. Szükséges folytatni a már megkezdett és bevált projekteket, az építkezéseket be kell fejezni, illetve a hosszú távú felhasználhatóság jegyében megépíteni.

Hírdetés

A minisztériumtól komoly odafigyelést igényel a kórházi hálózat reformja is, amely magába foglalja a kórházak korszerűsítését, az egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelését. A reform egyes elemeit az igazságosságra kell alapozni, és be kell biztosítani, hogy valamennyi állampolgár azonos színvonalú egészségügyi ellátásban részesüljön.

A prioritások speciális része a megelőzési, preventív eljárások, vizsgálatok ösztönzése, támogatása és kiszélesítése, amely alapvető eleme az egészségügyi ellátásnak.

A lakosságot rá kell vezetni az egészséges életmód kialakítására, népszerűsíteni kell a védőoltások hasznosságát, a preventív ellenőrzések szükségességét és fontosságát, amelyek mind-mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, a krónikus betegségek megelőzéséhez és egyben hozzájárulnak az egész népesség egészségi állapotához.

Az új miniszter a teljes parlamenti koalíció bizalmát élvezi, elismerik távlati elképzeléseit munkájával, a reformok megvalósításával kapcsolatosan. Törekvései ambíciózusak, és ugyanakkor reálisak. Gazdasági és menedzseri tapasztalatai stratégiai gondolkodásával és gyakorlati készségeivel együtt azt feltételezik, hogy képes lesz megbirkózni azokkal a kihívásokkal, amelyek várnak rá.

(BM/webnoviny/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »