Šutaj Eštok keményen beleszállt az oknyomozó újságíróba

Šutaj Eštok keményen beleszállt az oknyomozó újságíróba

Matúš Šutaj Eštok (HLAS) belügyminiszter beleszállt Marek Vagovič oknyomozó újságíróba, amiért az együttműködik a Čurilla-csoporttal. A Ján Čurilla vezette rendőrségi nyomozócsoport robbantotta ki 2021-ben az úgynevezett rendőrháborút. Ez a csoport nyomozott a smeres kormányokhoz köthető korrupciós ügyekben, ám a Szlovák Titkosszolgálat egyik jelentése szerint törvénytelen eszközöket alkalmaztak.

Vagovič a 2018-ban meggyilkolt szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak mentora volt, egykor a jobb napokat is látott, oknyomozó portálból radikális progresszív propaganda oldallá silányuló Aktuality.sk-nál dolgozott. Most az instagram oldalán tett közzé egy közös fotót a Čurilla-csoportról és Hamran István egykori országos főkapitányról, azzal a szöveggel: „Valami készül! Figyeljék az Istangram és Facebook profilomat, kemény menet lesz”.

Kiemeljük, hogy Hamran jelenleg a magyarellenes, mélyatlantista és radikálisan háborúpárti Demokrati párttal működik együtt, a párt őt indította az idei EP-választáson.

Erre a bejegyzésre reagált Šutaj Eštok belügyminiszter, feltéve a kérdést, hogy a Vagovič által bejelentett „oknyomozó kemény menet” kitér-e majd arra is, hogy Čurilláék ellen miért folyik eljárás a belügyi felügyelet részéről.

„Meglátjuk, kiderül-e valami arról a nemzetközi szégyenről, amit Szlovákia idén elszenvedett, mikor az ATLAS-nak – az európai, brit, svájci, norvég és izlandi antiterrorista egységek ernyőszervezetének – ki kellett fizetnünk 21 ezer eurót”

mondta Šutaj Eštok, felemlegetve azt az ügyet, miszerint Hamran állítólag 21 ezer eurót költött el az ATLAS számlájából komáromi barátnője javára, fiktív számlák kiállításával.

Hírdetés

„Szintén örülni fogok, ha az újságíró foglalkozni fog Diana Santusová megfenyegetéséről, amit Čurilláék követtek el – mégiscsak mint oknyomozó újságíró és mint ember, ki kellene állnia a nyomozónő mellett, akit Čurilláék autója felgyújtásával fenyegettek meg azért, mert le akarta leplezni tetteiket”

mondta a miniszter.

Felemlegette elődje, Roman Mikulec (OĽANO) idején zajló „gyanús beszerzéseket”, illetve kijelentette, hogy Vagovičot nyilván nem zavarják az 50-es évek megfélemlítési gyakorlata, amit a Čurilla-csoport alkalmazott.

Vagovič nem sokkal később a Facebookon reagált a belügyminiszter videós üzenetére. Azt írta: örül, hogy a belügyminiszter figyeli a munkáját, de ő csak egy egyszerű fotót tett közzé. A követőit arra biztatta, hogy figyeljék közösségi oldalait, mert „lesz miért örülni, Šutaj Eštoknak már kevésbé”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »