Vigyázat, máris csúsznak az utak, pedig még sehol a fagy – rosszabb, mint a jég

Vigyázat, máris csúsznak az utak, pedig még sehol a fagy – rosszabb, mint a jég

Az őszi autózásnak is megvannak a veszélyei: falevél, gesztenye, sárfilm.

Szép, szép az őszi táj, főleg az ezer színben pompázó erdei utak rég nem tapasztalt veszélyeket is rejtenek. Szakértők szerint az őszi közlekedési balesetek jellemzően azért következnek be, mert a közlekedők még nem alkalmazkodtak az őszi út és látási viszonyokhoz. Nem készültek fel, hogy eshet, csúszhat, leszállhat a köd és hasonlók történhetnek egyik pillanatról a másikra – írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

Olykor pár tíz kilométeren belül merőben más arcát mutatja az időjárás. Hol az a gondjuk a sofőröknek, hogy el-elvakítja őket a szemükbe sütő nap, máskor a hirtelen leszálló köd, a szemerkélő eső, ami az út finom porával keveredve csúszós sárfilmet hoz létre a burkolaton. Rosszabb, mint a jég – állítják közlekedésbiztonsági szakértők. Nem csillog, és mivel nincsenek még fagyok, az autósok, motorosok nemigen számítanak arra, hogy hirtelen önálló életet kezd élni alattuk a járművük, ha ráhajtanak egy nagy halom falevélre. Amikor ez mégis megtörténik, jobbára már csak a szerencsében bízhatnak. Abban, hogy a kerekek hamar szilárd talajt fognak, addig pedig sem egy kanyar, sem egy szembejövő jármű nem kerül az adott pillanatban szinte irányíthatatlan autója útjába.

Hírdetés

Kicsit sem jobb a falevéllel borított útburkolat. Több autógyár is végzett már kísérleteket tesztpályákon ezzel kapcsolatban, és az eredmény mindig ugyanaz volt: a lehullott, átázott, részben már rothadó falevéllel borított aszfalt szinte ugyanolyan csúszós, mint amikor hó borítja. Ám míg a havas úton az autósok többsége önmérsékletet tanúsít, mert ránézésre tudja, a hó csúszik, az utat beborító falevéltől szinte senki sem tart.

A kora ősz másik nagy kihívása a gesztenye. Szép vörösesbarna csillogó termésük és méretes leveleik miatt azonban a gesztenyefék nem barátai a közúti közlekedésnek. Leveleik könnyen felveszik a nedvességet és rátapadnak, majd rá is száradnak az aszfaltra, ha az időjárás úgy alakul, és ezzel igen rövid idő alatt jégpályává változtatják az utakat.

Nem kevésbé veszélyesek a tüskés, bőrszerű tokjukból kihulló gesztenyék. Nem egy autó tetejét kellett újrafényeztetni, miután egy halom gesztenye zuhant rá nagy magasságból. Még nagyobb veszélyt jelent a közlekedésre, ha az út mentén álló hatalmas fákról a szél veri le a termést és annak egy része az úttesten landol, mert a kerekekről felpattanó gesztenye akár a szélvédőt is berepesztheti.

A falevelekre egyébként érdemes odafigyelni az autó motorterében ősszel: időnként fel kell nyitni a motorháztetőt és kitakarítani az ott rekedt leveleket, mert a levélmaradványok és más hulladékok amellett, hogy eltömíthetik a szűrőket, megtartják nedvességet és ezzel elősegíthetik a karosszéria korrodálását.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »