A táblaszegélyek segítik a hazai apróvadállomány túlélését

A Szlovák Vadászkamara az OZ Zeleň és az SOS Birdlife Slovakia együttműködésével augusztusban felmérést végzett a vadászok körében Táblaszegélyek a gyakorlatban címmel. A felmérés célja az volt, hogy felmérje a terepen szerzett valós ismereteket a táblaszegélyek hatásairól, amelyek új elemet jelentenek a szlovákiai tájban, és az apróvadállomány megsegítésére szolgálnak. A felmérés következtetései azonban a jelenlegi közös agrárpolitikai stratégiai terv félidős értékelése szempontjából is fontosak lesznek.

Az összes releváns válasz közül 292 válaszadó (összesen 442 főből) Szlovákia egész területéről a választ adó vadászatra jogosultak 72%-a számolt be az apróvadállomány növekedéséről a szegélyek bevezetése után. Ezen túlmenően a válaszadók 77%-a észlelte az apróvadfajok számának növekedését közvetlenül a szegélyekben és azok környékén, a becsült létszámnövekedés pedig leggyakrabban 10 és 30% között mozgott. A felmérésben résztvevők több mint fele megfigyelte a fiókák fészkelését vagy kirepülését, ami a táblaszegélyek sikeres hatásának egyik legfontosabb mutatója.

A táblaszegélyek a nyúl, a fácán és az őz esetében bizonyultak a leghasznosabbnak, de a nem vadászható vadak esetében is fontos szerepet játszottak.

A válaszadók 145-en jegyezték fel különböző énekesmadár-, kisemlős-, ragadozómadár- és rovarfajok jelenlétét. Figyelemre méltó megfigyelés volt az olyan beporzók, mint a méhek és pillangók megnövekedett száma, amelyek létfontosságúak a fiatal fácánok és foglyok fejlődéséhez. A foglyok számára óriási potenciál rejlik a táblaszegélyekből származó előnyökben, mivel ennek a mezőszegélyekhez kötődő fajnak nagyszámú rovarra van szüksége a fiókák felneveléséhez. A szlovákiai fogolypopuláció az elmúlt évtizedekben több mint 99%-kal csökkent, így az egyik legveszélyeztetettebb fajnak minősül.

Érdekes megfigyeléseket tettek a Nagymihályi járás vadászai is, akik a ritka hamvas rétihéja felbukkanását jegyezték fel.

Hírdetés

Emellett a felmérés során kimutatták a pockok jelenlétét, ragadozóikkal együtt, mint például a gólyák, gémek, baglyok és különböző ragadozó madárfajok.

A felmérés eredményei egyértelműen megerősítik, hogy a táblaszegélyek hatékony eszközt jelentenek a biológiai sokféleség és az apróvadak védelmének előmozdítására a mezei vadászterületen. A Szlovák Vadászkamara arra kéri az illetékes hatóságokat, hogy a gazdák oktatásával együtt további pénzügyi és jogszabályi támogatást nyújtsanak ehhez az intézkedéshez.

A táblaszegélyek ma az Egészséges Tájért memorandumnak köszönhetően vannak itt, amelyet számos erdészeti, mezőgazdasági, vadászati és természetvédelmi szervezet írt alá 2021 elején.

Ennek a kezdeményezésnek és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal folytatott számos tárgyalásnak köszönhetően a gazdáknak járó kifizetéseket megemelték, hogy a szegélyek alkalmazása kifizetődő legyen.

(Szlovák Vadászkamara/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »