A kisebbségi kormánybiztos találkozott a Magyar Szövetség elnökével

A kisebbségi kormánybiztos találkozott a Magyar Szövetség elnökével

Horony Ákos kormánybiztos október 10-én hivatalában fogadta a Magyar Szövetség elnökét – számolt be a munkamegbeszélésről közösségi oldalán.

„Gubík Lászlóval, a legnagyobb szlovákiai kisebbségi párt nemrég megválasztott elnökével baráti és nyílt beszélgetést folytattam a kisebbségi jogok alakulásáról” – fogalmazott.

Mint írja,

a Magyar Szövetség régóta a legerősebb parlamenten kívüli párt, és kétségtelenül a legerősebb regionális párt is, amit a 264 polgármester, 54 megyei és több mint 1600 helyi képviselő is bizonyítjo, akiket ennek az országos pártnak a színeiben választottak meg.

A pártelnökkel elsősorban a dél-szlovákiai magyar kisebbség helyzetéről és az ezzel kapcsolatos kihívásokról beszélgettek. Tájékoztatta a kisebbségi területen folyamatban lévő változásokról, a különálló nemzetiségi kormánytanács megalakulásával kapcsolatos fejleményekről, a kisebbségi kormánybiztos feladatairól és a kisebbségi jogok biztosításával kapcsolatos kihívásokról is.

Hírdetés

„Gubík Lászlóval további szoros együttműködésben egyeztünk meg a magyar közösség ügyeinek előmozdítása érdekében” – jegyezte meg a kormánybiztos.

A Magyar Szövetség elnöke közösségi oldalán a találkozót követően úgy fogalmazott, hogy a kisebbségi kormánybiztos „megkérdőjelezhetetlen szakértelme és higgadt bölcsessége már a vianovás időktől példa volt számára”.

Pozitívan értékelte, hogy a nemzetiségi kormánytanács két magyar fővel is bővült, illetve kiemelte, hogy az elnökséget maga a miniszterelnök vállalta, ami Gubík Lászó szerint komoly lehetőségeket rejt magában.

„Üdvözlöm, hogy a nemzetiségi “státusztörvény” benne maradt a meghosszabbított jogalkotási tervben. Minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy ez a mostani ciklusban ne csak manifesztálódjon, hanem eljussunk a megvalósításig is”

– írta a pártelnök, hozzátéve, fel kell készülni az államnyelvtörvény szigorítási kísérletére, mert ez lesz a következő hetek legkomolyabb kihívása – vélekedett.

SZE/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »