Nagyszombati szemeszternyitó magyar mise és baráti találkozó a Magyarok Nagyasszonya ünnepén

Nagyszombati szemeszternyitó magyar mise és baráti találkozó a Magyarok Nagyasszonya ünnepén

Október második keddjén tartották meg a szemeszternyitó szentmisét Nagyszombatban. Ezzel kezdetét vette a 12. évad, hiszen 2013 februárjában, hamvazószerdán indult a havi magyar misék sorozata.

A helyszín ezúttal is a Fő utca 47. szám alatt található Szent Ilona-templom volt. Ez az egykori ispotálytemplom a „magyarok templomaként“ is ismert, mivel Nagyszombatban, Nagy Lajos király és Pázmány Péter bíboros városában itt tartottak legtovább magyar miséket, egészen az 1950-es évekig. Október 8-a egyben a Magyarok Nagyasszonya ünnepe is, így a szentmise énekei és a homília is ehhez az ünnephez igazodtak.

A szentmise 18:45 után kezdődött, főcelebránsa Kiss Róbert, nagyszombati általános helynök-vikárius, kanonok, révkomáromi esperesplébános volt. Koncelebrált Németh Rezső, nyugalmazott csallóközcsütörtöki és pozsonyi lelkipásztor, aki gyakori résztvevője és helyettesítője a nagyszombati miséknek.

A válaszos zsoltárban megemlékeztek a Magyarok Nagyasszonyáról: „Szent Fiadat, Boldogasszony, kérd e népért“.

Hírdetés

A prédikációban Róbert atya kiemelte, hogy a Magyarok Nagyasszonya ünnepén különleges kegyelemben részesülünk, amikor a magyar nemzet és Szűz Mária közötti mély kapcsolatot ünnepeljük. Ez a kapcsolat több mint ezer éven át meghatározta életünket, hitünket és jövőnket.

Prohászka Ottokár, a nyitrai születésű székesfehérvári megyéspüspök (1905–1927) szavaival élve: „Az a kereszténység hódította meg a magyart, amely a Szent Szűz alakjával, tiszteletével és szeretetével köszöntött be a világba.“ Amikor Szent István király 1038-ban, halála előtt felajánlotta Magyarországot a Szűzanyának, nemcsak politikai döntést hozott, hanem örök szövetséget is kötött közte és a magyar nemzet között.

Mária oltalma alatt megtaláljuk az istenfélelmet, alázatot, megbánást és reményt, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy keresztényként élhessünk. A Napba öltözött asszony ábrázolásából kibontakozott Patrona Hungariae ikonográfiája, amely különleges kapcsolatot tükröz: Mária fején a Szent Korona, karján az országalma, kezében a jogar, mindezek nemzetünk védelmét, vezetését és jövőjét szimbolizálják. Prohászka Ottokár püspök szavait idézve: „Nagyboldogasszony, hitünknek asszonya! Légy a mi Úrnőnk új századokra, hogy míg Istent keressük, általad megtaláljuk!“

A szentmisén Zilizi Kristóf énekkel és orgonajátékkal közreműködött. Felcsendültek a Mária-énekek, például a „Lelkem tiszta lánggal ég…“ és a „Nagyasszonyunk, hazánk reménye…“. Imádkoztak és kérték a Magyarok Nagyasszonya közbenjárását a megjelent és a távol maradt diákok sikeres akadémiai évéért, tanulmányaik folytatásáért és becsületes helytállásukért.

A szentmisén jelen voltak a nagyszombati egyetemek egykori és jelenlegi docensei, többek között Csámpai Ottó Nyitracsehiből, Hústyava István Csábról és Morovics László Vágkirályfáról. A mise után baráti összejövetelt tartottak egészen este kilencig a szomszédos pasztorációs központban.

Borítókép: Zilizi Kristóf/Felvidék.ma

The post Nagyszombati szemeszternyitó magyar mise és baráti találkozó a Magyarok Nagyasszonya ünnepén appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »