Drucker egyértelművé tette, hogy támogatja a trencséni szivárványos ideológiát terjesztő iskolai akciót

Drucker egyértelművé tette, hogy támogatja a trencséni szivárványos ideológiát terjesztő iskolai akciót

Kedden Robert Fico (Smer) kormányfő igen vehemensen támadta a sajtót amiatt, mert az (konkrétan a Štandard szlovák konzervatív hírportál) elővette a trencséni Ľudovít Štúr Gimnázium botrányát, jelezve, hogy a kormány Fico ígéretével ellentétben semmilyen korlátot nem szab a politikai ideológiák iskolai terjesztésével szemben. Egy napra rá Tomáš Drucker (HLAS) oktatási miniszter olyan kijelentéseket tett, amellyel egyértelműen a szivárványos propagandát folytató iskola mellett állt ki.

Az előzményekről

A konszolidációs csomag és a még mindig üresen álló házelnöki poszt kérdései kapcsán egyre nőtt a koalíción belül a feszültség. Robert Fico kormányfő korábban arról beszélt, hogy gátat kell szabni a genderpropaganda és a politikai ideológiák terjesztésének az iskolákban – ahova egyébként a progresszív PS által támogatott aktivisták viszik be a szivárványos ideológiát.

A kormányválság közeli állapot során az SNS ezt az ígéretet kérte számon Ficon. El is kezdődött egy gyenge vita a megoldásról, ám az igazi eredményt nem hozott.

Nem csoda, Tomáš Drucker, a HLAS oktatási minisztere a legprogresszívebb beállítottságú kormánytag hírében áll – talán nem meglepő módon egyik tanácsadója az egykori most-hidas alelnök, Ravasz Ábel.

Míg az SNS olyan javaslatot dolgozott ki képviselői beadványként, amely ténylegesen kitiltotta volna a szivárványos ideológiát és az azt terjesztő aktivistákat az iskolákból, addig Drucker olyan módosítást javasolt, amely tekintélyes kiskaput hagyva lehetővé tette volna, hogy az iskolák továbbra is a szülőket megkerülve rendezhessenek különböző LMBTQ-val kapcsolatos eseményeket és szexuális felvilágosítást.

A 2022-es pozsonyi kettős gyűlöletgyilkosság második évfordulója alkalmából a trencséni Ľudovít Štúr Gimnázium LMBTQ-témájú hetet, amolyan fesztivált hirdetett, ahol a diákok A3-as „meleg” témában készítettek volna transzparenseket, cserébe a szervezőktől szivárványos kitűzőt kaptak volna, az „alkotásokat” pedig az évforduló napján, október 12-én kiállították volna az iskola folyosóin. Fontos tudni, hogy az akciót a nyolcosztályos gimnázium legkisebb, 11 éves tagjaira is kiterjesztették volna. Mindezt a szülők megkérdezése nélkül.

Csakhogy végül nem a Smer, de nem is az SNS volt az, amely kiszagolta az óriási botrányt, hanem a szélsőjobboldali Republika, amely hatalmas médiafelhajtást csapott az alternatív sajtóban a gimnáziumi akció körül. Akkorát, hogy azt végül a szervezők jobbnak látták lefújni.

Hírdetés

 Drucker papíron nem látja szívesen a propagandát az iskolákban – a gyakorlatban mégis

Az oktatási miniszter közben totális önellentmondásba került. A tárca ugyanis nemrég elkészített egy dokumentumot, amelyben leszögezi, hogy a politikai ideológiák propagálásának nincs helye az iskolákban, és az ilyen propagandák közé tartozik a politikai indoktrináció, szocializáció és politikai nevelés is.  Indoktrináció alatt a politika által befolyásolt oktatás-nevelést kell érteni, tehát papíron Druckernek nem szabadna engednie, hogy progresszív politikai propaganda kapjon helyet az iskolákban.

Ennek ellenére Drucker dezinformációs portálok és szélsőségesek aljas támadását emlegeti.

A miniszter szerint „abszoltú elfogadhatatlan”, hogy Szlovákiában az iskolák „megfélemlítő, primitív kampányok célpontjaivá váljanak”.

„Úgy gondolom, hogy azok szerencsétlenek, akiknek nincs mit felkínálniuk Szlovákia számára (a szélsőséges politikai elemekre gondol, mint amilyen a Republika – a szerk.) támadásaikkal a gyerekeket, iskolákat, tanárokat célozzák”

mondta, hozzátéve, hogy a dezionformációs sajtó és a szélsőséges politikusok hisztérikus kampányt indítottak a gimnázium ellen.

Itt emeljük ki, hogy Drucker terel. Valójában ellene és a kormány ellen indult indult politikai számonkérés – érdekes módon épp a szélsőségesek részéről -, amiért nem tettek eleget korábbi ígéretüknek, miszerint tisztázzák: genderpropagandának nincs helye az oktatási intézményekben. Ezért próbálja Drucker úgy beállítani, mintha a kormány számára kínos helyzet az iskolák elleni támadás lenne.

A dolog érdekessége, hogy bár az iskola lefújta az akciót, nyilvánvaló politikai okok és a várható következmények miatt, a megemlékezés szervezését az iskolától a város önkormányzata és Richard Rybníček polgármester vette át, aki pár napja kiállt a gimnázium tanárai mellett, helyeselve a szivárványos akciót.

Rybníček azt is elmondta, hogy egy évvel ezelőtt is volt a gimnáziumban hasonló „megemlékezés” a kettősgyilkosság áldozatairól, de senkinek nem okozott problémát (akkor már túl voltunk a választásokon, de még nem állt fel a Fico-kormány, tehát a progresszív Ódor Lajos volt a miniszterelnök – a szerk.).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »