Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

A XXIII. ÖKUMENIKUS KÓRUSTALÁLKOZÓ helyszíne lesz október 11-én, pénteken a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom, ahol 18 órától fellép a szervező, a Laudate Kamarakórus mellett a kézdivásárhelyi  Kanta-templom kórusa és a Cantus Kamarakórus, a Szemerjai Református Dalárda, a sepsiszentgyörgyi Pro Musica Kamarakórus és a Kriza János Unitárius Dalárda, a csíksomlyói kegytemplom kórusa, valamint a brassói Szent Péter és Pál-templom kórusa. VENDÉGELŐADÁS. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Cantus Firmus Vegyes Kara október 12-én részt vesz a recski Mátrai Visszhangok Vegyes Kar fennállásának 25 éves jubileumát ünneplő hangversenyén és műsorával hozzájárul az ünnepséghez.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi társulat évadnyitó előadását, William Shakespeare A vihar című színművét (r.: Bodó Viktor) október 17-én, csütörtökön 19 órától játssza a nagyteremben (színpadra épített nézőtér előtt). * Október 11-én, pénteken a Háromszék Táncstúdióban 19 órától a Magical Deer, a Váróterem Projekt vendég­előadása látható. UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház legújabb produkciójának bemutatójára október 11-én, pénteken 19 órától kerül sor a Vigadó Művelődési Központ nagytermében. A Barta Lajos Szerelem című színműve alapján született, azonos című előadás majdnem boldog történet, rendezője Dálnoky Csilla. Az előadásra a Kosztándi Jenő-bemutatóbérlet érvényes, szabadjegyek korlátozott számban kaphatóak. A Boér Géza-bérleteket továbbra is meg lehet vásárolni.

Kiállítás SZÉKELY NEMZETI MÚZEUM. Elekes Károly Utóvéd álláspont című kiállítása október 11-én, pénteken 16 órakor nyílik a Székely Nemzeti Múzeumban. A kiállítást megnyitja Túros Eszter művészettörténész, kurátor: Zakariás István. Szervezők: Székely Nemzeti Múzem, MAMŰ Társaság.

A 15. Székelyföld Napok Mától október 20-ig tart a Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsai és a hozzájuk tartozó kulturális intézmények által megszervezett Székelyföld Napok rendezvénysorozat. Háromszéki programok ma: 11 órától Kommandón a Horn Dávid Általános Iskolában Rózsaszínház: A három kecskegida és a farkas (bábjáték), 18 órától Bodoson a Budai Emília Közösségi Házban a Kelekótya együttes Kalapszalag című interaktív gyermekkoncertje.

Hírdetés

XXX. Erdővidéki Közművelődési Napok Október 7–13. között zajlanak az Erdővidéki Közművelődési Napok. A MAI program: Baróton a Művelődési Ház nagytermében 11 órától az Alma Együttes (Budapest) koncertje (belépőjegyek ára: 15 lej); 19 órától Amit érdemes tudni a Magyar Örökség Díjról… – Böszörményi Gergely lemezkiadó, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnökének (Budapest) előadása, jelen vannak a Magyar Örökség Díj bíráló bizottságának tagjai közül Sipos Endre festő- és grafikusművész, tanár, művészetfilozófus (Budapest) és Demeter László muzeológus (Barót); a Városi Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében 19.30-tól Nagybaczoni Nagy Vilmos, a székely miniszter – Domonkos László író, újságíró (Budapest) előadása (a helyszínen a szerző e témában megjelent kötete is megvásárolható. Miklósváron a Kálnoky-kastély borospincéjében 18 órától Magyar Sanzonok a Classical Singers Énekegyüttes (Sepsiszentgyörgy) előadásában (a Candlelight Castle koncertsorozat része). Szárazajtán a református imateremben 19 órától Mesék földjén – Préda Barna néprajzkutató (Zalánpatak) könyvbemutatója. Ürmösön a kultúrotthonban 19 órától a Nagybaconi Pásztortűz néptánccsoport és a Felsőrákosi Hagyományőrző Dalcsoport közös előadása. Vargyason a Borbáth Károly Általános Iskola előtti téren, az unitárius szeretetotthonban 18 órától Szenvedélyünk Erdővidék – Deák András (Erdőfüle) és Szőcs Szilárd (Erdőfüle) könyv- és filmbemutatója, valamint kerítéskiállítás erdővidéki légi felvételekből. Zalánpatakon a kultúrotthonban 17 órától a székelyszáldobosi Valál Néptánccsoport elő­adása, közös táncház a helyiekkel.

Sepsi Design Week 2024 A sepsiszentgyörgyi dohánygyár épületében október 8–13. között tartják az idei Sepsi Design Week rendezvénysorozatot. A mai program: a dohánygyár I. emeletén 10–20 óráig tárlat; 10–14 óráig műhelymunka: 3D Workshop – Ismerd meg a 3D nyomtatás világát a Wieb Toysszal (csoportok számára előjelentkezés szükséges); a Dohánygyár design kávézóban 12–13 óráig előadás: Szabó Tamás – Szimplán kortárs (HU); a dohánygyár I. emeletén 14–16.30-ig műhelymunka – Petrucz Ágnes: Adatvizualizációs workshop analóg módszerekkel (HU) (előjelentkezés szükséges); a Dohánygyár design kávézóban 17–18 óráig előadás: A befogadás ára – az inkluzív design társadalmi haszna és költségei a nyilvános terekben – Lenkei Balázs, Soproni Egyetem, Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar, Kreatívipari Intézet (HU); 19–19.30-ig Cricova verseny eredményhirdetés; 19.30–21 óráig Wine & Cheese design tasting (Cricova, Arkäse, Park Hotel és Vendéglő) (RO/HU); 20–23 óráig Dohánygyár design kávézó networking.

Székelyföldi Grafikai Biennálé Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön október 9–11. között tartják a 8. Székelyföldi Grafikai Biennálé rendezvényeit. A biennálé sepsiszentgyörgyi eseménysorozata ma 17 órától Nastazja Ciupa (PL), a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasának kiállításmegnyitójával kezdődik, a My non-places című tárlat a Lábas Házban látható; beszédet mond Kányádi Iréne művészettörténész; a tárlat október 30-ig látogatható. A MAGMA Kortárs Kiállítótérben 19 órától nyílik Gróf Ferenc és Gyenes Zsófia Saját jéghegy című kiállítása. Megnyitja Bíró Noémi, a BBTE Filozófia Doktori Iskolájának doktorandusza, ezt követően Gróf Ferenc tart tárlatvezetést. A grafikai biennálé sepsiszentgyörgyi megnyitójára és díjátadó ünnepségére pénteken 18 órától kerül sor az Erdélyi Művészeti Központban, ahol 28 ország 137 művészének 140 alkotása lesz látható. Az eseményt megnyitják: Ferencz S. Apor, a biennálé kurátora és Képíró Ágnes művészettörténész. A kiállítás megtekinthető november 30-ig. További részletek a biennálé hivatalos honlapján a www.gbiennial.ro oldalon, illetve az esemény Facebook- és Instagram-oldalán találhatók.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi mai műsora: 16.15-től Gru 4. (románul beszélő), 16.30-tól Transformers Egy (magyarul beszélő), 18 órától Hó, tea, szerelem 2. (román vígjáték), 18.30-tól Kálmán-nap (magyar filmdráma), 19.45-től Haldoklás, de komédia (román feliratos), 20 órától Joker: Kétszemélyes téboly (román feliratos).

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20 és 6 óra között a Stadion utcai Szemerja gyógyszertár (telefon: 0267 313 942) teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna gyógyszertár (0267 360 015) a szolgálatos.

Röviden VÍZELZÁRÁS. Tűzcsap javítása miatt ma 8–15 óráig szünetel a szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Sajtó utcában. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállítanak el ma Gelencén, pénteken Haralyban és Gelencén. Honlap: tega.ro. KÖLTÖZIK A SZOCIÁLIS IGAZGATÓSÁG. Új székhelyre költözik a sepsiszentgyörgyi szociális igazgatóság néhány Bánki Donát utcai irodája, emiatt mától szünetel az ügyfélfogadás. Legközelebb október 14-én, hétfőn fogadják az ügyfeleket az új székhelyen, a Dália utcában, a volt oltóközpont helyén.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »