Államtitkári köszönet a felvidéki magyar kiselsősökért

Államtitkári köszönet a felvidéki magyar kiselsősökért

Ma újabb különleges nap zajlott Felvidéken, amely a külhoni magyar közösség összetartozását és a jövő generációi iránti elkötelezettségünket hirdeti. A Rákóczi Szövetség és a magyar kormány közös kezdeményezése keretében 10 000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiák kap köszöntést a magyar nyelvű oktatás szentélyeiben. Az esemény félezer településen zajlik, és ezen a napon kiemelt figyelmet kaptak a nagymegyeri iskolakezdők, ahol a hatvanhárom elsőst a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, Nagy János személyesen köszöntött.

20241007_163403.jpg

Fotó: Tóth Tünde

Hírdetés

A program nem csupán az iskolakezdés ünneplése, sokkal inkább a magyar identitás és a közösség erősítése. A köszöntés, kézfogás mögött álló szándék világosan mutatja, hogy a határokon túl is él és virágzik a magyar kultúra, a nyelv és a hagyományok.

A fiatalok jövője a legfontosabb kincsünk, és elengedhetetlen, hogy támogassuk őket abban, hogy megőrizzék és tovább vigyék örökségünket.

Nagy János államtitkár szavai is bizonyítják, hogy a külhoni magyar közösség minden tagja számíthat a haza támogatására. Az eseményen való részvételével üzenetet közvetít: nem vagyunk egyedül, és az anyaország mindig mellettünk áll, ezt beszédében és kameráink előtt is hangsúlyozta: egyetlen külhoni magyar gyermek sincs egyedül.

A jövő generációihoz intézett szavaknak különös súlya van. A köszöntés nem csupán egy ünnepélyes aktus, hanem egy ígéret is: a magyar kormány elkötelezett a külhoni magyar fiatalok tanulmányi és életpályájának segítésében is. Az iskolakezdés a tanulás és a fejlődés kezdetét jelenti, és a támogatásunkkal a gyerekek még inkább magukénak érezhetik a magyar kultúrát, hagyományokat. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke értékelte a szervezet húsz éve futó munkáját, elmondta, az eredmények biztatóak, Felvidéken nem csökken a magyar iskolába íratott kiselsősök száma. Csepi Katalin, az iskola igazgatója is boldogan mondta kameráink előtt, stabilan tudnak három első osztályt nyitni.

Ezek az események erősítik a közösségi kötelékeket, és hangsúlyozzák, hogy a külhoni magyarok nem csupán diákként, hanem egy nemzet részeként lépnek be az iskolapadba. Büszkén képviselik identitásukat, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar nyelv és kultúra tovább éljen a világban. Így gondolják ezt azok a szülők is, akik magyar iskolába iratják gyermekeiket, mint Nagy Majoros Mónika.

A külhoni magyar iskolakezdőink a jövő reménységei, és közös felelősségünk, hogy támogassuk őket abban, hogy ezt az utat járják. Az elkövetkező évek során számos lehetőség vár rájuk, és biztosak vagyunk benne, hogy méltón képviselik majd közösségünket itthon és a nagyvilágban egyaránt.
Forrás: Ma7.sk

The post Államtitkári köszönet a felvidéki magyar kiselsősökért appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »