Háború Európában: Komoly baj van Ukrajnában, az oroszok betörtek Toreck városába

Háború Európában: Komoly baj van Ukrajnában, az oroszok betörtek Toreck városába

Volodimir Zelenszkij és az ukrán sajtó is megerősítette, hogy az orosz haderő betört Toreckbe, egy donyecki városba és próbálnak benyomulni a városközpontba. Közben nagy mozgolódás támadt a Fekete-tengeren: Kalibr cirkálórakéták indítására alkalmas hadihajók sorakoztak fel ma reggelre.  Josep Borrell, az Európai Bizottság leköszönő külügyi biztosa elmondta, meddig húzná Ukrajna nyugati támogatás nélkül. Partra szálltak az oroszok a Dnyeperen.  Háborús összefoglalónk kedd reggel.

Az orosz betörtek Toreck városába, ami Donyecktől északra található, Bakhmuttól délre található Kelet-Ukrajnában. A város keleti része már orosz kézen van, a harcok most a városközpontért folynak.

Torecket a háború előtt mintegy 30 ezren lakták. Elvesztése elég fájdalmas lenne Ukrajna számára, ugyanis az orosz által 2014 óta ellenőrzött Horlivka mellett fekszik, a Donbasz visszaszerzéséért folyó stratégia fontos része.

Mindeközben a Nyeljpivka nevű falut is támadja az orosz haderő, lényegében tüzérséggel rommá lövik a települést, aztán 3-5 fős alakulatokkal próbálják a védőket kiszorítani vagy likvidálni.

Az Ukrajinszka Pravda közlése szerint keddre virradóra 16 orosz hadihajó jelent meg a Fekete-tenger ukrán partvidékénél. A hadihajók közül több is alkalmas arra, hogy Kalibr típusú cirkálórakétákat lőjön ki. A hír jelentősége, hogy előző nap még csak 4 hadihajó jelenlétét észlelték az ukránok, így könnyen lehet, hogy az oroszok készülnek valamire. Benne van a pakliban, hogy rakétatámadás indulhat Odessza, Herszon vagy Mikolajiv ellen. A partraszállást azonban a szakértők valószínűtlennek tartják. 

Hírdetés

Josep Borrel, az Európai Bizottság leköszönő külügyi biztosa kijelentette, hogy ha a Nyugat nem támogatná tovább Ukrajnát, 15 napon véget érne a háború, Oroszország győzelmével. 

„Ha nem támogatjuk tovább Ukrajnát, akkor tizenöt napon belül véget ér a háború, és Vlagyimir Putyin eléri a céljait”

fogalmazott.

A leköszönő és már a jólfizető nyugdíjas éveire készülő Borrell (ahogy a legtöbb távozó európai politikus) az eddig őt befolyásoló köröktől elvárt módon újra azt hangoztatta, hogy Ukrajnának engedélyezni kell, hogy nagy-hatótávolságú nyugati rakétákat vethessen be Oroszország mélységi területei ellen. Magyarul: a senki által meg nem választott, nem elszámoltatható brüsszeli bürokrata a bársonyszékből a háború eszkalálása és a Nyugat háborúba való bevonódása mellett foglalt állást.

Még hétfőn érkezett a bejelentés, hogy az oroszok egy váratlan húzással sikeres partraszállást hajtottak végre a Zaporizzsja megyében lévő Kamjanszke településen. A települést a Dnyper egyik mellékfolyója szeli ketté. A torkolatvidék északi része ukrán kézen van, déli részét azonban az oroszok tartják. A jelentések szerint most sikeres kétéltű hadműveletet hajtottak végre az oroszok és partraszálltak  az északi parton. Jelentések szerint nem találkoztak jelentős ukrán ellenállással.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »