Smihal kijelentette Ficónak, hogy Ukrajna nem hosszabbítja meg a gáztranzit-szerződést Oroszországgal

Smihal kijelentette Ficónak, hogy Ukrajna nem hosszabbítja meg a gáztranzit-szerződést Oroszországgal

Denisz Smihal ukrán kormányfő az ukrán-szlovák közös kormányülése után, Ungváron közölte, hogy Ukrajna nem tervezi az orosz gáztranzit-szerződés meghosszabbítását Moszkvával, amelynek része a Szlovákia felé menő orosz gáz szállítása is. Tegyük hozzá, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem jön majd orosz gáz Ukrajnán keresztül Szlovákiába – de ha jön is, drágábban mint eddig. A dolog érdekessége, hogy Robert Fico (Smer) kormányfő a hallottak ellenére is azt mondta, hogy Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna uniós csatlakozását.

mondta Smihal, hozzátéve, hogy Ukrajna stratégiai célja, hogy teljesen kiterjessze a szankciókat Oroszországra, hogy ne tudja finanszírozni a háborút (ez csak politikai narratíva, és még részigazságnak sem tekinthető).

mondta Smihal. Hozzátette azonban azt is, hogy Ukrajna továbbra is teljesíteni fogja kötelezettségeit az EU-val kötött Energetikai Charta megállapodás jegyében. Ez pedig egy kiskapu, és itt a képbe a Szlovák Gázművek nemrégiben tett fontos bejelentése.

Jön az orosz gáz, csak jóval bonyolultabb és drágább módon

Ukrajna valószínűleg tényleg nem fogja meghosszabbítani a tranzitszerződést az oroszokkal. Ám ez nem jelenti azt, hogy elzárnák a pénzcsapokat. A lényeg, hogy kik között jön létre új megállapodás, ki fizet kinek és persze, mennyit kell majd fizetni.

Az EU és Ukrajna ész nélküli szankciós politikája mindenképp új helyzetet teremt, ám ha hinni lehet Szlovákia a Szlovák Gázműveknek, ami nem csak szolgáltató, de az ország gázbeszerzője is, akkor már formálódik egy megoldás a helyzetre.

Szlovákia több nyugati vállalattal leszerződött már gázszállításokról, de ezeket a szerződéseket gyakorlatilag még nem aktiválta. A mennyiségek csak átmennek Szlovákián, majd Nyugaton köznek ki. Ez az alternatíva szükség esetén rendelkezésre áll, ám közel sem képes 100 százalékban helyettesíteni az orosz gázt.

Hírdetés

A legutóbbi hírek szerint arról folynak tárgyalások, hogy az orosz-ukrán határon egy harmadik fél vásárolná meg az orosz gázt, és ez a harmadik fél fizetne tranzitdíjat Ukrajnának, így Kijev ezen a téren nem kerülnek közvetlen kereskedelmi kapcsolatba Oroszországgal. A Gázművek szóvivője legutóbb egy azeri vállalatot emlegetett, mint lehetséges harmadik fél. A gázt magát Szlovákia saját keleti határainál venné meg az oroszoktól.

Ez utóbbi mondat fontos részlet. Nem mindegy, hogy Ukrajna keleti határainál kerül szlovák tulajdonba a gáz, vagy csak a nyugati oldalon. Képzeljük, hogy ha Ukrajnába érkezve az orosz gáz már szlovák tulajdonba kerülne. Ez azt jelentené, hogy Szlovákia kifizeti az adott mennyiséget Ukrajnának – hatalmas kockázatot vállalva. Az ukrán energiafolyosókat szabotázs vagy támadás érheti, és maguk az ukránok is visszaélhetnek a helyzettel (volt már példa erre is).

Épp ezért Szlovákiának érdekében áll olyan megállapodást tető alá hozni, hogy a gázért már csak akkor fizessen, amikor az fizikailag is megérkezik.

Decemberben Ukrajna végleg elzárhatja a gázcsapokat. A Gázművek dolgozik a pótmegoldáson, de drágulás mindenképp lesz

Azt persze nem nehéz kitalálni, hogy az új felállás új, értelemszerűen a több közbeiktatott láncszem miatt drágább megoldást jelent a korábbinál. Nem mintha Ukrajna nem emelte volna a háborúra hivatkozva a tranzitdíjakat.

A probléma azonban megmarad: drágábban érkezik a gáz Szlovákiába, amit természetesen a szlovákiai fogyasztóknak kell majd megfizetni. Nem véletlenül döntött úgy a kormány, hogy leépíti a gázár-kompenzációs támogatást a jövő év elejétől. Valakinek ugyanis muszáj megfizetni Brüsszel hibás döntéseit.

Persze, kérdés, hogy a gyakorlatban mennyire fog, vagy épp nem fog működni a közvetítőn keresztüli gáztranzit. Sok függ attól is, mennyire eszkalálódik a háború a következő hónapokban. Szlovákia számára azonban a drágább gáz és bizonytalan szállítások a versenyképesség és a lakossági bizalom gyengülését okozhatják.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »