Megérkezett az új középtávú időjárás-előrejelzés: Milyen lesz a 2024/2025-ös tél időjárása?

Mégsem olyan lesz az idei tél, mint ahogy azt korábban jósolták a meteorológusok. Legalábbis, most ez derül ki a friss előrejelzési modellekből, amelyekről az iMeteo.sk számolt be. Ezek szerint az előttünk álló téli hónapok időjárást a gyengülő poláris örvény és a La Niña gyenge fázisa fogja meghatározni. Mit jelent ez magyarul?

Leegyszerűsítve: az El Niño olyan ciklikus időszakot jelent, amikor Ausztrália keleti felében és Délkelet-Ázsiában melegebb és szárazabb időjárás uralkodik, míg Észak-Amerikában csapadékosabb. Ez az időszak 12 hónapig tart. A La Niña ennek fordítja: Észak-Amerika meleg száraz, Délkelet-Ázsia és Ausztrália csapadékos. Az La Niña jelentés nagyjából három évig tart.

Most a La Niña gyenge fázisában vagyunk, amikor meg nem mutatja meg a fent leírt hatás a valódi erejét, és ez valószínűleg télen is így marad. A másik meghatározó tényező a sarki örvény (egy hatalmas ciklon az Északi-sark felett, ami forog, erőteljes légáramlatokat idézve elő), ami télen várhatóan instabil lesz.

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) szerint az idei tél is szokatlanul (értsd: sokéves átlagtól kiugróan melegebb) lesz. Sőt, valószínűleg a csapadék is elmarad a korábban megszokott, de már az évtizedekkel ezelőttihez képest is jóval szárazabb telek mennyiségétől. Ez lesz a helyzet Európa nagy részén. 

Kivételt csak Skandinávia jelenti, ahol az előrejelzések szerint a megszokottnál több hóra kell számítani.

Hírdetés

Decemberben Európában lényegében csak az Alpokban várható megszokott mennyiségű havazás, a kontinens többi részén átlag alatti csapadékra van kilátás. Átlagon felüli hómennyiség a már említett Skandinávia északi felében lesz.

A január még a decemberinél is szárazabb lesz, és a helyzet februárban sem fog javulni.

Ez nem jó hír sem a havazást, sem a fehér karácsonyt, sem általában a fehér telet kedvelőknek. Ahogy a gazdáknak sem. A téli havazás kulcsfontosságú lenne a talaj számára. A koratavasszal lassan fokozatosan talajba olvadó, talajt jól átáztató hórétegeket évek óta nélkülözzük, ami az egyre durvább aszályt tovább súlyosbítja.

Mindent egybevetve – ha beigazolódik az ECMWF előrejelzése-, az idei tél melegebb lesz a sokéves átlagnál, és kiábrándítóan száraz.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »