Törvény a közösségi szellem ellen: miért veszélyezteti az új adó a közösségi összetartást?

Gubík László, a Magyar Szövetség elnöke az államfőnek címzett nyílt levélben figyelmeztet a legutóbb elfogadott pénzügyi tranzakciós törvény következményeire. A törvény új adónemet vezet be a pénzügyi átutalásokra, amely nemcsak a vállalkozó természetes személyeket, hanem a jogi személyeket is adóalanynak tekinti. A levél hangsúlyozza, hogy ez a változás hátrányosan érintheti a helyi és országos önkéntes szervezeteket, ami veszélyeztetheti a közösségi összetartást és az önkéntes aktivitást. Az alábbiakban a Magyar Szövetség elnökének levele olvasható.

Tisztelt Elnök Úr!

Engedje meg, hogy ezúton tisztelettel forduljunk Önhöz a Magyar Szövetség párt nevében.

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa a 2024. október 3-i ülésén elfogadta a pénzügyi tranzakciókról és egyes törvények módosításáról és kiegészítéséről szóló törvényt. Az elfogadott törvény új adónemet vet ki a pénzügyi átutalásokra, adóalanynak tekintve nemcsak a vállalkozó természetes személyeket, hanem a jogi személyeket is. Nem tekinti ugyanakkor adóalanynak a települési és területi önkormányzatokat, a költségvetési és előfinanszírozott szervezeteket, illetve a Szociális Biztosítót.

Meggyőződésünk szerint egy összetartásra épülő társadalom fontos alkotóelemei a helyi, regionális valamint országos önkéntes szervezetek, egyesületek, sportklubok, alapítványok és természetesen az egyházak, amelyekben egyes személyek önkéntesen fordítanak mások javára a szabadidejükből és a pénzügyi eszközeikből.

Hírdetés

Politikai pártként mindig kiálltuk és kiállunk azok mellett, akik áldozatkészen hozzájárulnak nemes célok eléréséhez. Aggályosnak tartjuk, hogy az elfogadott pénzügyi tranzakciós törvény hátrányosan érinti az ilyen szervezeteket, mert félő, hogy csökkenti az önkéntes aktivitást, ezáltal gyengítheti a közösségi összetartást, kedvezőtlen társadalmi folyamatokat okozva.

A fenti okok miatt tisztelettel kérjük Önt, hogy fontolja meg az elfogadott törvény visszaküldését a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának.

Üdvözlettel,

Gubík László

a Magyar Szövetség elnöke

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »