Húsz évnyi pozitív trend után a Fico-kormány visszavágja a családok adóbónusz-juttatását. Mutatjuk, hogyan és mennyivel

Húsz évnyi pozitív trend után a Fico-kormány visszavágja a családok adóbónusz-juttatását. Mutatjuk, hogyan és mennyivel

A gyerekek után járó adóbónusz két évtized után trendet vált, és a juttatás emelkedése helyett a konszolidáció jegyében csökkenteni fogja Robert Fico kormánya. A takarékoskodás tehát a dolgozó szülőket sújtja nagy mértékben – de nem egyedüliként kénytelen elkárolni a konszolidáció terhét. Vannak olyan szülők, akik az adóbónusz teljes összegének búcsút inthetnek.

A gyermekek után járó adóbónuszt 2004-ben, a Dzurinda-kormány idején vezették be, akkor 13,32 eurónak megfelelő (400) szlovák korona volt az értéke. Két évvel később 18 euró közelébe emelték, 2009-ben 18 euró fölé nőtt – tehát a korábbi Fico-kormányok is emeltek rajta, még ha nem is számottevő mértékben.

2010-ben 20 euró volt az értéke, majd nyolc éven keresztül semmit nem változtattak rajta. A koronavírusjárvány előtt, Peter Pellegrini még mindig smeres kormányzata idején még mindig csak 20,56 cent volt az értéke.

2019-ben a 6 éven aluli gyermekek számára aztán megduplázták az adóbónusz nagyságát, így 44,34 euró jutott az érintett szülőknek, a többi szülőnek 22,17 euró. A smeres kormányok bukása után egy ideig érdemi változás nem történt, aztán 2022-ben, a Heger-kabinet a 15 év alatti gyermekek után járó adóbónusz nagyságát 70 euróra növelte, 15 év felett pedig 40 euró volt az értéke.

Majd Igor Matovič, a Slovensko 2021-óta politikai lejtőn lévő elnöke átverekedte azt a törvényt, ami a 18 éven aluli gyermekek számára havi 140 euróra növelte az adóbónusz értékét. A családi pótlékkal együtt gyermekenként 200 eurós juttatás járt és jár a mai napig a családoknak. A 18 év feletti, a nagybetűs életbe még ki nem került gyermekek esetén 50 euró az adóbónusz nagysága.

Ennek a folyamatosan emelkedő trendnek vet véget Robert Fico IV. kormányának konszolidációs csomagja, ami 2025. január 1-jétől csap le a családokra teljes erővel.

Hírdetés

2025-ben a gyermekek után járó adóbónusz a 2022-es maximumához tér vissza, de a felső határ alatt jelentősen megváltoznak a juttatás feltételei. Például az új törvény konkrétan megszabja, hogy a szülők utoljára abban a hónapban élvezhetik ennek a juttatásnak az előnyeit, amikor gyermekük betölti a 18. életévét. Vagyis például a főiskolás gyermeket/gyermekeket nevelő szülők jövőre már egyáltalán nem jogosultak adóbónuszra. 

A 15 év alatti gyermekek esetén az adóbónusz nagysága 100, a 15-18 év közöttiek esetén 50 euró lesz. A 100 eurós adóbónuszt a szülők már a gyermek születésének hónapjában megkapják, utoljára pedig abban a hónapban fizeti ki nekik az állam, amikor a gyermek eléri a 15. életévét.

A külföldön dolgozók és/vagy ott életvitelszerűen tartózkodó szlovák állampolgárok esetén is fontos változás jön: azok, akiknek a bevételeik legalább 90 százaléka nem Szlovákia területén végzett munkából származik, elvesztik a gyermekek után járó adóbónuszt. 

A nagyobb bevétellel rendelkező szülők esetében is visszavágja a kormány a juttatás nagyságát. Ha az adóalapjuk nagysága meghaladja a 25 740 eurót (a mindenkori havi átlagbér 1,5-szerese egy évre kiszámolva), akkor az adóbónusz nagysága minden gyermekük esetében 10 százalékkal csökken ahhoz képest, mintha a 25 740 eurós adóalap-határ alatt lenne a bevételük.

Leegyszerűsítve, ez azt jelenti, hogy a bruttóban havi 2480 eurót vagy a felett kereső szülők esetében jövőre csökkentett adóbónuszt kap csak gyermekei után, és ha bruttó bére meghaladja a havi 3630 eurót, akkor teljesen elveszíti a juttatást. 

Körkép.sk, Standard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »