Ajnácskő is emlékezett az aradi hősökre

Ajnácskő is emlékezett az aradi hősökre

Mottó:                       „Az aradi sírra

                                   

                                   Nem néztetek erőst, hogy szolgáljátok,

                                   Ki fényesen majd jutalmazni tud,

                                   Akit szolgáltatok egy árva hon volt,

                                   Ím sírotokra emlékkő se jut.“

                                                                            (Madách Imre)

A Csemadok Ajnácskői Alapszervezete ezúttal is méltón emlékezett meg az aradi vértanúkról. A résztvevők hagyományosan a vár alatt, a község szép központjában lévő templom melletti kopjafánál rótták le tiszteletüket szavalattal, emlékező beszéddel és koszorúzással.

Hírdetés

A megemlékezésen elhangzott Ady Endre: Október 6 című verse, melyet Chovan Csenge és Kovács Regina szavaltak el, majd Mikó Alexandra, a Csemadok helyi szervezetének elnöke mondta el emlékező beszédét.

hangsúlyozta emlékező beszédében Mikó Alexandra.

Az elnöknő kiemelte, milyen csodálatos történelmi példaképeknek tartja az aradi hősöket, hiszen sokan nem is magyarként haltak hősi halált a nemzetért, ahogy az a felsorolásból is kitűnik.

„Bár a magyar történelem bárkája az 1848-49-es szabadságharc bukásával zátonyra futott a világtörténelem zajos tengerén, de még ez a háborgó tenger is tisztelettel áldozott a hősök előtt, akiknek tettéből azóta is töltekezünk hittel, elszántsággal és kitartással.”

mondta.

Hangsúlyozta, hogy emlékük szent lesz, amíg e nemzet él, mert szellemük magasra tört. Utódtól fogja utód megtudni, hogyan kell élni, s hogyan lehet meghalni a hazáért. 

Mikó Alexandra így zárta a beszédét:

„Legyünk méltóak hozzájuk! Merítsünk erőt abból, amit a szabadságért harcolók embertársaikért, a kitűzött eszmékért és a hazáért áldoztak!”

Az emlékezés koszorúit a kopjafához a Csemadok nevében Mikó Alexandra és Chovan Attila, a község nevében pedig Poprocký Ivan polgármester és Szamos Zsuzsanna helyezték el.

Mede Géza


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »