Ferenc pápa váratlan felhívása: ma, október 7-én imavilágnap és böjt a békéért

A katolikus egyházfő, Ferenc pápa október 7-re világméretű imanapot és böjtöt hirdetett, hogy az egy éve, 2023. október 7-én az Izraelre brutálisan rátámadó Hamasz 1200 áldozatot, s több, mint 300 túszt követelő akciója nyomán mára veszedelmessé eszkalálódott konfliktus befejezéséért hívja imaküzdelemre a római katolikus világegyház több, mint 1,3 milliárd hívőjét.

A meglepő és váratlan világméretű ima-, és böjti felhívást Ferenc pápa szerdán, a Szent Péter téren tartott misén, igehirdetése után jelentette be, azt követően, hogy Irán rakéták százait zúdította Izraelre, válaszként arra, hogy az izraeli védelmi erők megindították szárazföldi offenzívájukat Libanonban.

Az egyházfő október 2-án, a világszinódus nyitó napján kijelentette:

az egyház mindig az emberiség szolgálatában áll, „kiváltképpen történelmünknek ebben a drámai órájában, amikor a háború viharos szele és az erőszak tüze továbbra is népeket és nemzeteket sodor veszedelembe.

„Mindenkit arra kérek, hogy vegyenek részt ezen a napon a békéért szóló imádkozáson és böjtölésen az egész világon”. A pápa azt is bejelentette, hogy vasárnap, október 6-án a római Santa Maria Maggiore-bazilikába megy, rózsafüzér-könyörgésre „a béke ajándékáért, Szent Mária közbenjáró imáját kérve”.

Hírdetés

A Vatikánban október 2-27. között megrendezésre kerülő világszinódus megnyitásakor tartott misén Ferenc pápa emlékeztette a jelenlévő több, mint 400 papot, püspököt, kardinálist és szinódusi világi szakértőt, résztvevőt, hogy „ezen az egyházi úton járjunk együtt tovább” a világ drámai állapotára tekintettel, hiszen a keresztény közösségnek az emberiség szolgálatában kell állnia.

A böjt és a háborús övezetekért szóló imádság napjainak meghirdetése folyamatosan jellemzi Ferenc pápa szolgálatát.

Nem telt el hat hónap megválasztása után, amikor 2013. szeptember 7-én több ezer embert hívott össze a Szent Péter térre, hogy imádkozzanak a szíriai békéért. 2017-ben imára és böjtre szólított fel a Kongói Demokratikus Köztársaságért és Dél-Szudánért. 2020-ban, a bejrúti kikötői robbantás után ugyanezt sürgette Libanon esetében is. 2021-ben imára és böjtre hívott Afganisztánért, a következő évben pedig megrendítő szertartás keretében a Szent Péter-bazilikában Ukrajnát és Oroszországot Mária Szeplőtelen Szívének szentelte.

(Forrás: VaticanNews, CNA)

(Dr. Békefy Lajos/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »