Orgonaszentelés és évfordulós ünnepi szentmise az ipolyhídvégi templomban

Orgonaszentelés és évfordulós ünnepi szentmise az ipolyhídvégi templomban

Ünnepi alkalom keretében emlékeztek meg az ipolyhídvégiek templomuk száz évvel ezelőtti felszenteléséről. A szombati esemény részeként került sor az újonnan megépült orgona, valamint a templomot díszítő ólomüvegek megáldására.

A délelőtt folyamán Csáky Károly helytörténész és néprajzkutató tartott előadást a templom történetéről. Az ünnepi szentmise főcelebránsa fr. dr. Barsi Balázs volt, aki a felvidéki paptestvérekkel közösen vezette az ünnepi misét. Délután  Mórocz Tamás orgonaművész hangversenye keretében avatták fel a templom új hangszerét.

Csáky Károly előadása közben (Fotó: Vojtek Vince)

Az Ipoly menti községben 1924-ben épült fel a ma is látható templom. Mint Csáky Károly a faluról írt monográfiájában írja, a régi templom alapjaira épült fel a Rózsafüzér Királynéja tiszteletére emelt szakrális hely.

Az ipolyhídvégi hitközség hosszú időszakon keresztül egészen 1920-ig a drégelypalánki plébániához tartozott. A hívek lelki gondozását a drégelypalánki atya végezte. Az impériumváltást követően már nehézkes, sőt lehetetlen volt a szolgálat ellátása. Így végül önállósult a hitközség.

A százéves templom ünnepe (Fotó: Vojtek Vince)

A falu korábbi templomában többször ütött ki tűz, majd egy 1920 körüli nagyobb tűzvész után döntöttek az ipolyhídvégiek egy új templom építéséről.

Az új templom szecessziós stílusban épült, az egyhajós épület félköríves szentéllyel záródik. A Rózsafüzér Királynőjét ábrázoló főoltár Tihanyi Lajos alkotása, ami 1924-ből való.

Ugyan az ipolyhídvégi templom nem a legrégebbi templomok közé tartozik az Ipoly mentén, mégis számos régi és értékes szakrális tárgy; művészi alkotás található benne.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa, Barsi Balázs (Fotó: Vojtek Vince)

Hírdetés

Az egykori templom számos kincse menekült meg, s ma is látható az új templomban. Ide tartoznak például a mellékoltár képei, melyek a hajdani templomból kerültek át a mostaniba. Feltételezhetően az oltár előtti fakorpusz is ékesítette már az egykori templomot is. Ugyanakkor egy 1808-as datálású aranyozott ezüstkehely is található a plébánia műkincsei között.

A hajó mennyezetén bibliai jelenteket ábrázoló kisebb freskók, illetve szentek portréi láthatóak.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa, Barsi Balázs (Fotó: Vojtek Vince)

A templom orgonája vélhetően a szakrális hellyel egy idős, több évtizeden át szolgálta a híveket. Azonban a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján annyira tönkrement, hogy már nem tudták megjavítani. Eladták és az érte kapott összeget a templomra fordították. Az ipolyhídvégi hívek ezt követően villanyorgonát hallhattak egészen ez év október első hétvégéjéig.

Mint Lestyánszky Viktortól, a falu polgármesterétől megtudtuk,

összefogás eredményeként, több mint száz támogató hozzájárulásával sikerült egy új orgonát beszerezniük.

A Németországból hozott, elektronikus vezérlésű sípos hangszert szeptember végén építették fel Galla József vezetésével az ipolyhídvégi templomban.

A felszentelés pillanata (Fotó: Vojtek Vince)

A templom napjainkban is szépül. Javarészt pályázati forrásból két évvel ezelőtt négy vitrázsablakot készítettek a templom négy nagy méretű ablakára. Idén a négy kisebb ablak is vitrázsdíszítést kapott.

Az ünnepi szentmisére mintegy kétszázan jöttek el. Köztük számos, a községből elszármazott személy is visszatért meghallgatni az új orgonát.

Mórocz Tamás orgonahangversenye (Fotó: Vojtek Vince)

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »