A könyvtáraknak közösségi akciókat kell szerveznünk, hogy felvegyék a versenyt az okoseszközökkel

A könyvtáraknak közösségi akciókat kell szerveznünk, hogy felvegyék a versenyt az okoseszközökkel

A rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár a Fő tér egyik legszebb épülete. A homlokzatán egy kronosztikon látható, melyen az aranybetűs római számok az épület építésének évét, 1798-et jelölik. Herczeg Ritát kérdeztük a könyvtár működéséről.

Legutóbb a könyvtárak éjszakájához egész napos rendezvénnyel kapcsolódott a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár.

Immár a harmadik éve csatlakoztuk a programhoz, s valójában este nyolcig nyitva volt a könyvtár, könyvkölcsönzés céljából is, és a beiratkozás ezen a napon ingyenes volt. Így szeptember 27-én délelőtt folyamán az iskolai osztályok látogatták a könyvtárat. Itt járt Dušan Valent, a Divadlo Portál és a Kuttyomfitty Társulat a Cirkusz Folklorikusz darabbal, Hizsnyan Zsuzsa a Mezei patika című előadással. A nyilvánosság részére délután a legkisebbeknek könyvtári egérvadászattal készültünk. Volt gyógynövény-felismerés és teakóstolás, különböző kézműves-foglalkozások. Soňa Bulbek írónő szaúd-arábiai élményeit osztotta meg, továbbá volt találkozó Tim Juhan Lein finn utazóval. Este pedig Máté György néprajzkutató tartott előadást a csempészetről.

Egy-egy ilyen akció mennyiben járul hozzá a könyvtárak népszerűsítéséhez?

A 21. században változik a könyvtárak funkciója. Nem elég az, ha csak könyveket kölcsönözünk, mert óriási konkurencia az okostelefon, a számítógép, a Google, meg a mindenféle okostechnika, úgyhogy nekünk valahol alkalmazkodni kell ezekhez a kihívásokhoz. Új funkciót kell találnunk, új szolgáltatásokat bevezetni, valahogy adaptálódni, alkalmazkodni ezekhez az igényekhez, főleg a fiatalok, de úgy általában az emberek elvárásaihoz. Úgyhogy közösségi akciókat kell szerveznünk, hogy versenyképesek legyünk, konkurálni tudjuk ezekkel az okoseszközökkel. Én szerencsésnek mondhatom magam, mert fiatalabb, kreatív, és elhivatott csapattal dolgozom, akik napi szinten igyekeznek eleget tenni ezeknek a kihívásoknak.

Milyen éves programjaik vannak?

Legfőképpen a rendezvények azok, melyek minket reprezentálnak. Ebből az egyik egy irodalmi seregszemle. Egy találkozás egy íróval, szerzővel nagyon motiváló lehet. Nálunk ez az Aranyország, melyet több mint harminc éve rendezünk meg. A következő klasszikus rendezvény az író-olvasó találkozó, illetve a tematikus előadások. Itt legfőképpen a különböző pályázati lehetőségeket próbáljuk kihasználni, hogy biztosítsunk egy-egy írót vagy előadót a rendezvényeinkre. Évente csatlakozunk különböző felhívásokhoz is.

 

 

Saját rendezvényeink sorába tartozott, amikor az elfelejtett mesterségek nyomában jártunk. Ezek nagyon kedvelt aktivitások voltak. Pár éve elindítottunk egy jótékonysági könyvgyűjtést, célzottan a kórház gyerekosztálya javára. Számunkra fontos a jótékonykodás, és évi szinten egy-két alkalmat mindig találunk arra, hogy valakit támogassunk, s ezzel jó reklámot biztosítunk intézményünknek. Minden évben csatlakozunk az Október című kihíváshoz, amelynek az a lényege, hogy zoknit gyűjtünk minden méretben, színben, és ezzel segítünk átvészelni a hajléktalanoknak, valamint a krízisközpontban élőknek a telet. Tavaly például több mint 80 pár zoknit tudtunk ajándékozni nekik.

Már 18 éve szervezzük, hogy különböző szakmákban dolgozó emberek, nem mellesleg egyenruhások jönnek el és olvasnak a gyerekeknek,  motiválják őket, elmondva, hogy nekik miért is volt fontos a könyv az életükben. A gyerekek ezt is szeretik, mert érdekes egy-egy szakmát megismerni. Van olyan alkalmunk is, amikor a gyerekek a könyvtáros szakmát próbálhatják ki, s beülhetnek a székeinkbe.

S ahogy már említettem, Az éjszaka a könyvtárban szintén kedvelt nyílt nap nálunk, reggeltől estig minden korosztály számára, és nemcsak irodalmi, de színházas vagy zenés aktivitások is vannak. Itt a programot, ahogyan idén is, igyekszünk mindig úgy összeállítani, hogy mindenki találjon benne legalább egy neki szóló aktivitást a nap folyamán.

 

Hírdetés

 

Aztán jönnek az úgymond szülőbarát rendezvények, nyári táborok, amikor a csillagvizsgálóval együtt rendezünk gyereknapot, de akár a Mikulás-váró, vagy a Halloween is kedvelt. Ilyenkor minden részlegen van valami aktivitás, így kénytelenek végigmenni a könyvtár minden zegzugán, minden részlegen valamit teljesíteni, feladatokat, pecséteket gyűjteni, és akkor a végén kapnak egy apróságot. Ilyenkor a szülők is kísérik őket, és egyúttal ők is megnézik a könyvtárat, hiszen vannak olyan felnőttek, akik még nem jártak a könyvtárban.

Az egyik nagy kedvencem a Fogadj örökbe egy ablakot! kezdeményezés, melyet pár éve indítottunk, azzal a céllal, hogy bevonzzuk a látogatókat a könyvtárba. Merthogy minden ablakot örökbe fogadhat egy osztály vagy egy iskola, és a meghirdetett témára kidíszíti azt. Majd a szavazás zsetonokkal történik. Ugyanez a forgatókönyv, hogy bevonzzuk a családtagokat a gyerekekkel szavazni.

 

 

Mit mutatnak a statisztikák, a látogatottság?

Összességében nézve a számok jók. Ha távolabbról nézem, akkor nem annyira, mert százalékarányosan körülbelül a lakosság 10 százaléka látogatja a könyvtárat, ami szerintem kevés, ezt lehetne valahogy növelni, de a kultúra  tapasztalataink szerint nem annyira attraktív,. Szóval megteszünk mindent annak érdekében, hogy becsalogassuk az embereket, akár a kicsiket, akár a gyerekeket a szülőkkel, nagyszülőkkel. Statisztikailag rendben vannak az adataink, hozzuk a megye velünk szemben támasztott igényeit.

 

Milyen az együttműködés az iskolákkal?

Az teljesen rendben van. Mi nagyon hálásak vagyunk a pedagógusoknak, hogy idehozzák a gyerekeket. A legfontosabb, hogy a gyerek megtanulja, van egy könyvtár, hogy kell viselkedünk a könyvtárban, és hogy miért is járunk könyvtárba. Mert azért valljuk be, hogy a mai könyvárak mellett nem olyan általános, hogy mindenki könyvet vásárol, s ennek a könyvtárnak van egy ilyen funkciója, hogy akár egy ilyen régióban, ahol mi is vagyunk, a könyv elérhető legyen akár a kevésbé tehetősebb családokban is, illetve az iskolában is. Minden hónapban jönnek, és akkor van valami élményolvasás, vagy valami dramatizáció, valamilyen foglalkozás, és azután tudnak könyveket cserélni. Nagyobb problémát jelentenek a tinédzserek, akiknek már az érdeklődési körük nem annyira könyvtárközpontú, ez a generáció azt gondolja, hogy mindent megtalál az interneten. Az idősebbek pedig újra megtalálnak minket.

 

 

A közeljövőben milyen programokkal készülnek a nyilvánosság számára?

A Facebook-oldalunk teljesen dinamikus, a weboldalra is igyekszünk feltenni a meghívókat. Már hirdetjük a zoknis októbert. Ez egy jótékonysági akció, a hajléktalanoknak gyűjtünk. Legutóbb járt nálunk Zsapka Attila Vadkerti Imrével, s Gaál Lajos barlangász is tartott nagyon érdekes előadást. A látogatók kérték, hogy ebből legyen sorozat, nagyon sokat tud beszélni, úgyhogy most háromrészes előadást tervezünk.

Köszönöm a beszélgetést.

A fényképek az idei könyvtárak éjszakája rendezvénysorozaton készültek, s a könyvtár közösségi oldaláról valók.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »