Házak bombázása

Most hogy megindult az izraeli különleges katonai művelet Libanon ellen, érdemes összehasonlítani az orosz különleges katonai művelettel Ukrajna ellen.

Libanon ellenséges ország, mármint izraeli szemszögből. Nincs ok óvatoskodni, mindenhol ellenség rejtőzik, akár hivatalosan katonai, akár polgári köntösben. Célzottan polgári célpontot támadni persze háborús bűn, de ezt könnyű kimagyarázni: ha az ellenség polgári célpontot katonai céllal használ, akkor az megszűnik polgári célpont lenni. Pl. ha egy kórház pincéjében fegyverraktár van, akkor a kórház célzott támadása normál hadicselekmény, nem háborús bűntett. S utólag nehéz bizonyítani, hogy nem volt ott fegyverraktár.

A lényeg: egy normál háborúban, ahol egyértelműen ellenségek vannak, a dolog menete – ezt átvettem egy szakértőtől, nem én találtam ki a frappáns megfogalmazást – a következő: ház van – bomba jön – ház nincs.

Hírdetés

A nyugati liberális álhírek Ukrajna kapcsán viszont nem ilyet mutatnak, hanem – hazug módon, barbár támadásokat emlegetve – ukrán lakóházakat, ahol ki lett lőve pl. pár lakás, vagy lezuhant egy erkély, tehát a ház áll, sérült állapotban.

Ez mit jelent katonai értelemben? Egyetlen dolgot: az adott ház nem volt célpont, hanem másodlagos találatot kapott.

Jó, hogy van ez a háború Libanonban – persze nem jó, de most átvitt értelemben -, sokan így meglátják mi lenne Ukrajnában, ha az oroszok tényleg támadnák a civil célpontokat.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »