Küzdelem a jövőért

Nagy kérdés lesz a közeljövőben a Muravidéki Mintagazdaság további finanszírozása: a Mezőgazdasági Minisztérium elutasította a projekt támogatását 2025-ben, ami jelenleg azt jelenti, hogy a bánutai tangazdaságnak az idei év végéig van pénzügyi fedezete a működéshez.

Mi lesz a legnagyobb nemzetiségi projekt sorsa? A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa szeptember 30-i ülésén – melyet ezúttal a Mintagazdaságban hívtak össze – vitatta meg a kialakult helyzetet.

A megoldás keresése közös feladat. Továbbra sincs költségvetés, nehéz helyzetben a Mintagazdaság A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsának hétfői rendkívüli ülésén, melyet kihelyezett helyszínen, a Bánután lévő Muravidéki Mintagazdaságban tartottak, ismét nem fogadták el a közösség 2024-es költségvetését, a kilenc támogató szavazat nem volt elegendő az elfogadásához. A költségvetés most már sorozatos elutasításánál viszont talán még fontosabb a Mintagazdaság válságos helyzetének kezelése, mivel 2025 januárjától nem biztosított a finanszírozása.

Orban Dušan, az MMÖNK Tanácsának elnöke a bánutai Mintagazdaság helyzetéről tájékoztatta a tagokat: a Muravidéki Mintagazdaság létrehozásának és finanszírozásának projektje a korábbi szlovén kormány idején került aláírásra, és három évre, tehát 2024 végéig biztosított pénzügyi támogatást. A jelenlegi kormány – a jogi alapok hiányában – elutasította a további finanszírozást, amiről szeptember közepén értesítette a közösséget.

Hírdetés

– Ha nincs további támogatás, akkor 2025 januárjában lehúzhatjuk a redőnyt – mondta képletesen az elnök. Mint ismeretes, a projektre az akkori kormány nyolcmillió eurót hagyott jóvá, a mostani pedig 2023-ban projektmódosításról döntött, amivel a támogatást szinte a felére csökkentette. Orban Dušan szerint a közösség a „take it or live it” (akár tetszik, akár nem) helyzetben találta magát, s így csökkentett támogatással folytatta a projektet, amiből a módosított tervet meg is valósította. A nagyobb projektberuházásokból a Cuk-virágüzlet megvásárlása és a hosszúfalui lovarda létrehozása marad el. Tudomása szerint az MMÖNK először 2022 decemberében értesült a támogatás csökkentéséről, de hivatalosan, levélben nem reagált rá. Csalódásának adott hangot a mezőgazdasági minisztérium hozzáállását illetően, mivel a projekt eredményes működése ellenére „lesöpörte az asztalról”, de reményét fejezte ki, hogy a szlovén–magyar vegyes bizottság ülése nyomán, ahol szintén téma volt a Mintagazdaság, a következő hetekben születik valamilyen pozitív megoldás.

Az ülésen jelen volt Horváth Ferenc parlamenti képviselő is, az MMÖNK volt elnöke, aki ez ügyben már szeptember 17-én levelet intézett a mezőgazdasági miniszterhez, az ülésen pedig szót kérve megvilágította álláspontját a témában. Az MMÖNK már az első támogatáscsökkentési információk érkezésekor tárgyalásokat folytatott az illetékes minisztériummal, és határozottan állást foglalt a projekt csonkítása ellen, hiszen így az eredeti célokat nem lehet megvalósítani. Szerinte az hiba volt, amikor a közösség elfogadta a feles finanszírozást, hiszen valószínűsíthető volt, hogy ebből az összegből nem lehet három éven át megvalósítani a célokat. Nem tartotta jónak a tanácsadói csapat feloszlatását sem, amivel teljesen új irányt vett a projekt. Szerinte most viszonylag késő arról gondolkodni, mi lesz jövőre, de képviselőként minden segítséget biztosít, és hajlandó bármikor összehívni a parlament Nemzetiségi Bizottságát.

A kialakult vitában a tanácstagok központi kérdése az volt, van-e terve a közösségnek arra az esetre, ha a tangazdaság nem kap költségvetési támogatást? Konstruktív együttműködésre hívták fel a közösség vezetőségét, majd egyhangúlag azt a határozatot fogadták el, hogy az MMÖNK október végéig elkészíti a válságtervet.

Orban Dušan az ülés utáni sajtónyilatkozatában kifejtette, hogy a Mintagazdaság zökkenőmentes működésére (bérek, alapprogramok) évi 450 ezer euróra van szükség, de már mintegy 300 ezer euróból is megoldható lenne a fenntartás. A káderterv módosítása is elkerülhetetlen.

A tanács határozatba foglalta, hogy a közösség december végéig ideiglenes költségvetéssel működik, és elfogadta a radamosi Lehetőségek Háza terembérletének árjegyzékét (programokra 50 euró alkalmanként, családi rendezvényekre 50 euró naponta 200 euró kaucióval).

Forrás: nepujsag.net

The post Küzdelem a jövőért appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »