Nincs megállás: folytatják a kíméletlen bontást a Balatonon

Nincs megállás: folytatják a kíméletlen bontást a Balatonon

Eddig a 44 part menti önkormányzatból 16 területén kezdtek bele a bontásba, részletes adatokat közölt egy vízügyi vezető.

Az elmúlt két évben érdemi lépéseket tett a vízügy az illegális balatoni víziállások felszámolásáért, amihez kellett az önkormányzatok segítsége is. Tavaly három, idén 13 vízparti önkormányzattal sikerült összefogniuk a 44-ből, a cél érdekében – derült ki a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság leköszönő igazgatójának beszámolójából. Csonki István szólt arról is, hogy a Balaton üzemeltetéséhez rendszeres forrásra lenne szükség, egyebek közt a nádkárosító, illegális stégbejárók felszámolásának folytatása érdekében – írja a hirbalaton.hu.

Emlékeztetett arra, hogy rendkívül nagy jelentősége van a balatoni nádasoknak mind természetvédelmi, mind vízminőségvédelmi, vízgazdálkodási szempontból, és bár a területük lényegesen nem csökkent az elmúlt években, de a minőségük romlott. Ennek fő okai az emberi beavatkozások, köztük azok a stégek, amelyek engedély nélkül, szabálytalanul, a nádasok megbontásával létesültek. Ezeknek a stégeknek és akadályoknak az intenzív és szisztematikus eltávolítása 2023-ban kezdődött meg. Beszélt arról is, hogy két lehetőség közül választhatott a vízügy. Az egyik az, amit a horvátok a tengerparton csináltak, amikor az összes engedély nélküli építményt ledózerolták. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság inkább a víziállásokra felhívásokat, cetliket ragasztott ki arról, hogy egy-egy tulajdonosnak éppen mit kell és meddig elvégeznie: engedélyeztetni, a kapubejárót vagy éppen az egész stégét eltávolítani.

Ha ismert volt a tulajdonos, felszólítást kapott levélben a bontásra, ha nem teljesítette, és haladékot sem kért, akkor a vízügy bontatta el a víziállást a tulajdonos költségére, ezek esetenként 140-150 ezer forintos költséget jelentettek. Amikor nem ismert a tulajdonos, akkor a vízügy bontja el a saját költségén a szabálytalan építményt.

Hírdetés

A távozó igazgató konkrét esetekről is beszámolt:

  • Balatonkenese-Balatonfűzfő: 40 stégtulajdonos kapott felszólítást, közülük 32 reagált a felhívásra saját bontási ígérettel vagy halasztási kérelemmel. A vízügyi igazgatóság erről a vízparti szakaszról eddig négy illegális víziállást távolított el maga, és további négy bontását tervezi a közeljövőben.
  • Vonyarcvashegy: a 17 illegális létesítmény nagy részét már 2023-ban sikerült elbontatni az érintettekkel, de 2024-ben ötöt újraépítettek.
  • Badacsonytomaj: a drónos felmérések elől terepszínű takaróhálókkal álcázott három illegális horgásztanyát rendőrségi bejelentés alapján talált meg a vízügy, a tanyákat lezárt kapu, kerítés, kamerarendszer, mozgásérzékelő is védte.
  • Tihany: a vízügy a drónos ellenőrzése során öt engedéllyel rendelkező víziálláshoz csatlakozó, nádast felszabdaló, engedély nélküli bejáró-hálózatot észlelt. A tulajdonosok a felszólítás után az építmények illegális részeit teljes egészében elbontották.
  • Déli part: eddig 18 esetben távolítottak el engedély nélküli kapukat: mintegy felét maguk a tulajdonosok, a többit a vízügy.

  • Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »