Betiltották az erkélynapelemeket Magyarországon: új szabályok a szélerőművekre is

Share 0 Post 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A hétfő éjjel megjelent Magyar Közlönyben közzétett rendelet nem vette figyelembe a társadalmi egyeztetés során beérkezett tiltakozásokat, és több európai országban terjedő erkélynapelemek használatát hazánkban teljesen megtiltja. Bár a napelemes szövetség több szigorítást kifogásolt, a kormány ezek közül néhányat végül nem vett be a végleges szabályozásba, írja a portfolio.hu. A kormányrendelet több mint 100 paragrafust tartalmaz, amelyek jelentősen módosítják az építésügyi kereteket és az ingatlantervezési szabályokat, beleértve a napelemek és napkollektorok elhelyezésének részletes szabályozását. Az új előírások szerint a napelemeket és napkollektorokat csak szabályos geometriájú rendben lehet elhelyezni az épületek tetőfelületén, és nem lóghatnak ki a tető síkjából. Bár korábban a dőlésszög és elhelyezési mód is részletesen szabályozva lett volna, ez a terv végül kimaradt a végleges jogszabályból. Ezzel szemben az épületek homlokzatán a napelemeket továbbra is csak az építészeti formához igazodva lehet elhelyezni, és a szabályozás megtiltja az erkélyeken történő napelem telepítést, akár önálló tartószerkezeten, akár az erkély szerkezetébe beépítve. Ez a korlátozás különösen szigorú, figyelembe véve, hogy Európa több országában egyre elterjedtebb az erkélynapelemek használata. A helyreállítási programban tett vállalások ellenére a magyar kormány nem nyitott az ilyen típusú megoldások irányába.

További szigorítások érintik a közterületen lévő napelemes burkolatokat is, amelyeket csak csúszásmentes felülettel lehet kialakítani, valamint a műemléki épületekre vonatkozó előírásokat, amelyek kizárják a napelemek és napkollektorok elhelyezését műemléken vagy annak telkén, kivéve, ha ehhez örökségvédelmi hatósági engedélyt kapnak.

A rendelet szélerőművek telepítésére vonatkozó új szabályokat is bevezet. Ezek szerint a szélerőműveket nem lehet elhelyezni beépítésre szánt területeken belül, illetve az ilyen területektől számított 700 méteres védőzónán belül, kivéve az ipari gazdasági területeket, ahol nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások valósulnak meg. Emellett nem lehet szélerőművet telepíteni olyan területeken sem, amelyek az országos ökológiai hálózat övezetébe, a tájképvédelmi terület övezetébe, vagy világörökségi várományos területekhez tartoznak.

Hírdetés

A Magyar Honvédség által üzemeltetett radaroktól számított 40 kilométeres körzetben, illetve katonai repülőterek 15 kilométeres körzetében sem engedélyezett új szélerőművek vagy szélerőműparkok telepítése, és a meglévők sem növelhetők. Kivétel ez alól, ha igazolható, hogy a telepítés nem csökkenti a honvédelmi és katonai képességeket.

Az új szabályozások célja a megújuló energiaforrások felhasználásának szabályozott és harmonikus bevezetése, ugyanakkor a szigorítások több területen jelentős korlátozásokat hoznak a napelemek és szélerőművek terén. A rendelet várhatóan komoly vitákat vált ki a megújuló energia támogatói és ellenzői között, különösen annak fényében, hogy Európában egyre nagyobb figyelmet kap a zöldenergia előretörése.

Share 0 Post 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »